Vandalizam u Sarajevu: Oštećeno Turbe sedam braće

U sarajevskom naselju Bistrik, u srijedu, 29. maja nepoznati vandali išarali su Turbe sedam braće, a policija je na terenu.

Objekat je išaran crvenom bojom i na njemu je ispisana riječ “širk” ( u prijevodu znači podjela na arapskom, tj. idolopoklonstvo ili politeizam u prenesenom značenju op.a.).

Ovu informaciju potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba Mersiha Novalić, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

“PU Stari Grad zaprimila je dojavu u 07.05 sati da je došlo do oštećenja turbeta na način da su sprejem ispisane određene poruke i trenutno je uviđaj u toku.

Po okončanju uviđanja ćemo imati više informacija i o samoj kvalifikaciji i svemu ostalom”, kazala je Mersiha Novalić za portal Radiosarajevo.ba.

Ispod samog ulaza u džamiju hadži Sulejmana Čokadžije, pod Bistrikom, nalazi se jedan od najtajanstvenijih sarajevskih objekata: turbe Jedileri, odnosno Turbe sedam braće.

U posjetu dolaze i mnogi građani kako iz cijele Bosne i Hercegovine tako i iz regije. Uglavnom petkom ili uoči petka.

Sam naziv turbeta potiče od turskih riječi “yediler turbesi” što znači “turbe sedmorice”. 

“Prema predaji, na mjestu današnjeg turbeta prvi je ukopan šejh koji je 1463. godine došao u Bosnu sa Sultanom Mehmedom Fatihom. Šejh je kupio zemljište poznato kao šejhova duga njiva. To je prostor od današnje Gazi Isa-begove banje do Dženetića kuća, tj. do stare policije i tim se imenom ovaj prostor zvao sve do 1878. godine”, rekao je ranije za portal Radiosarajevo.ba hafiz dr. Muhamed Čajlaković.

Brojna narodna vjerovanja vezana su za ovo mjesto. Jedno od najpoznatijih je vjerovanje da će biti uslišene molitve onome koji, krenuvši od vrata, rukama dodirne svaki prozor te ubaci nešto novca i prouči Fatihu. Poslije ubacivanja sedam novčića, od turbeta se ne treba vraćati istom ulicom kojom se došlo, a u povratku treba osluškivati koje će prve riječi izgovoriti slučajni prolaznici.

Turbe sedam braće dio je čarobne priče o ‘Sarajevskom trokutu želja’ koju možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print