Vakcine, trudnoća, dojenje i plodnost / Odgovaraju iz Svjetske zdravstvene organizacije

0
92
VAKCINE, TRUDNOĆA, DOJENJE I PLODNOST: “Žene koje su rodile i koje doje svoju djecu mogu se vakcinisati. Znamo da su trudnice izložene većem riziku od dobijanja težeg oblika COVID-a, također su u većem riziku od prijevremenog porođaja. Dakle, u situacijama u kojima postoji veliki prijenos COVID-a u zemlji i žena mu je izložena, prednosti dobijanja vakcine definitivno nadmašuju rizike. Nema apsolutno nikakvih naučnih dokaza ili istine iza zabrinutosti da vakcine na neki način ometaju plodnost, bilo kod muškaraca ili kod žena. Ne postoji ništa naučno dokazano što bi moglo spriječiti ženu koja ima menstruaciju da primi vakcinu”, kaže, između ostalog, glavna naučnica WHO dr. Soumya Swaminathan u još jednoj epizodi naučnih razgovora “Nauka za 5”.
PREDNOSTI VAKCINACIJE TRUDNICA NADMAŠUJU RIZIKE: “Trebaju li se vakcinisati
žene koje doje djecu? Šta je sa ženama koje su trudne ili planiraju trudnoću? Ili sa ženama
koje imaju menstruaciju?”, neka su od pitanja na koja u još jednoj epizodi naučnih razgovora“Nauka za 5” odgovara glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije dr. Soumya Swaminathan.
“Žene koje su rodile i koje doje svoju djecu mogu se vakcinisati. Znamo da su trudnice izložene većem riziku od dobijanja težeg oblika COVID-a, također su u većem riziku od prijevremenog porođaja. Dakle, u situacijama u kojima postoji veliki prijenos COVID-a u zemlji i žena mu je izložena, prednosti dobijanja vakcine definitivno nadmašuju rizike. Nema apsolutno nikakvih naučnih dokaza ili istine iza zabrinutosti da vakcine na neki način ometaju plodnost, bilo kod muškaraca ili kod žena. Ne postoji ništa naučno dokazano što bi moglo spriječiti ženu koja ima menstruaciju da primi vakcinu”, kaže, između ostalog, dr. Soumya Swaminathan.