1.7 C
Donji Vakuf
Nedjelja, April 11, 2021
Naslovnica Vijesti BiH Utopljavanje objekata u Livnu, Posušju, Busovači, Vitezu, Kreševu, Grudama, Kiseljaku, a gdje...

Utopljavanje objekata u Livnu, Posušju, Busovači, Vitezu, Kreševu, Grudama, Kiseljaku, a gdje su drugi gradovi?

0
66

Utopljavanje zgrada, škola, vrtića, domova zdravlja, radi uštede energije jedan je od projekata Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a za koji su ove godine izdvojeno 1,1 milion KM. Međutim, ovaj put nismo mogli, a ne primijetiti da se objekti kojima se pomaže sa 50.000 KM nalaze uglavnom u Livnu, Busovači, Tomislavgradu, Vitezu, Kreševu, Žepču, Kiseljaku, Posušju, Grudama… 

Zbog toga smo resornog ministra Josipa Martića upitali na osnovu kojih kriterija se dodjeljuje novac za utopljavanje objekata.

– Cjelokupan postupak raspodjele sredstava je proveden javno i transparentno, na temelju odgovarajućih odluka i nakon provedenog javnog poziva, u skladu s kriterijima propisanim odlukom vlade FBiH. Proveden je javni poziv za odabir korisnika programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fomdovima za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije”. Nakon toga je Komisija za provedbu javnog poziva, na temelju općih kriterija učestvovanje i posebih kriterija raspodjele predložilo ministru federalnog ministarstva prostornog uređenja rang-listu prijavljenih aplikacija – naveli su nam iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Dodaju da je ministar na temelju toga donio odluku o izboru korisnika sredstava za Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije” od 26.3.2020. godine.

– Utopljavanje objekata predstavlja primjenu mjera energijske efikanosti na ovojnici objekata (termoizolacija fasade, krova ili poda, zamjena neučinkovitih fasadnih otvora na objektima), a sve u cilju smanjenja operativnih troškova. Radi uštede u javnim budžetima, smanjenja potrošnje energije, povećanja unutarnjeg komfora korisnika javnih zgrada, što u konačnici implicira povećanje ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, ali i ispunjenje obaveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice – kažu u Ministarstvu.

Navode kako je kod dodjele sredstava potrebno ispuniti nekoliko uvjeta, a među kojima je kvalitet kandidiranih programa/projekata i njihov doprinos u oblasti uštede energije. Gleda se koja je socijalno-obrazovna namjena zgrade, kraći rok otplate investicije iz ušteda. Zatim, regionalna zastupljenost u skladu sa makroekonomskim pokazateljima razvijenosti po kantonima FBiH (prednost imaju zgrade iz manje razvijenih sredina).

Tako će ove godine po 50 hiljada KM za utopljavanje biti usmjereno u školu u Livnu, zatim, Tomislavgradu, u školsku dvoranu u Odžaku, osnovnu školu u Tešnju, Dom kulture u Busovači, sali za tjelesni odgoj u Vitezu, domu zdravlja u Čitluku, školi na području Domaljevac-Šamac, Hrvatskoj bolnici u Novoj Bili, sportskoj dvorani u Žepču. Utoplit će se i zgrada u Žepču, zamjeniti stolarija osnovne škole u Zenici, utopliti zgrada u Kiseljaku, zgrada općine u Grudama…