Usvojen Nacrt budžeta Općine Donji Vakuf u rekordnom iznosu

Danas je u Velikoj sali Općine Donji Vakuf s početkom u 16 sati održana devetnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Donji Vakuf.

Kao i obično, početak sjednice je bio rezervisan za vijećnička pitanja i inicijative.

Admir Poturović (SDP), podnio je inicijativu da se prema JP Ceste FBiH uputi inicijativa u kojoj se traži izgradnja pješačke staze – trotoara na dijelu magistralnog puta Donji Vakuf – Jajce kroz naselje Torlakovac. Riječ je o dijelu dionice od ulaza u Torlakovac, do autobuske stanice, na dužini od dvjesto metara.

Tim putem se kreću pješaci, stanovnici Torlakovca i učenici kada idu u školu. Mještani su i nekoliko puta tražitli da se na toj dionici instalira stacionirani radar, međutim, nisu dobili pozitivan odgovor.

Amer Čolak (SDP), podnio je inicijativu da se izvrši uređenje parking prostora nekategorisanih lokalnih puteva. U našem gradu postoji problem s parking prostorom i prohodnošću lokalnih puteva koji dolazi kao posljedica nepropisnog parkiranja. Ovaj problem postaje još više izražen tokom ljeta kada se broj stanovnika i vozila dodatno poveća. Inicijativa se pokreće u svrhu donošenja akata koji će regulisati ovu problematiku.

Senad Balihodžić (DF) je postavio dva vijećnička pitanja načelniku, nadležnim službama, kao i Općinskog vijeću.

Prvo pitanje se odnosi na realizaciju programa izgradnje objekata komunalne, odnosno u kojoj se fazi nalazi realizacija ovih projekata.

Drugo pitanje je vezano za prijedlog primjene Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o trezoru u Federaciji Bosne i Hercegovine u Općini Donji Vakuf.

Nakon toga je uslijedilo izjašnjavanje o zapisnicima sa osamnaeste redovne sjednice, a zatim je došlo dopune Dnevnog reda tako što je uvrštena tačka: Prijedlog izmjene i dopune jedinstvenog cjenovnika komunalnih usluga koji je dostavilo JKP „Gradina“ Donji Vakuf. Obje stavke su dobile potrebnu većinu.

Prva tačka, Prijedlog izmjene i dopune jedinstvenog cjenovnika komunalnih usluga koji je došao ispred JKP Gradina je izazvala najviše pažnje i nakon dugotrajne diskusije i drugačijih prijedloga koje su iznijeli klubovi Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte, vijećnici su na kraju usvojili prijedlog koji je došao iz JKP Gradina, a koji se odnosi na povećanje cijena:

 

Cijene paušalnog obračuna vode za domaćinstva:

a)Za višečlana domaćinstva sa 12.00KM/mjesečno na 13 KM/mjesečno

b) Za samačka sa 8.00KM/mjesečno na 9.00 KM/mjesečno

Cijena paušala za odvoz smeća za domaćinstva:

a)Za višečlana sa 6.00KM/mjesečno na 7.00 KM mjesečno

b)Za samačka sa 4.50KM/mjesečno na 5.50KM mjesečno

Također je došlo do korekcije cijena paušala za povremene korisnike (inostranstvo), odnosno vode sa 36.00KM/godišnje na 46.00 KM/godišnje i odvoza smeća sa 18.00KM/godišnje na 24KM/godišnje.

Obračun paušalno za poljoprivredni priključak:

a)Za 1 do 2 dunuma obradive površine sa 36.00KM po dunumu na 46.00 po dunumu

b)Iznad dva dunuma će se morati ugraditi vodomjer

Važno je istači da neće doći do korekcije cijena za privredu koja se većinom nalazi na obračunu stvarne potrošnje prema potrošnji iskazanoj na vodomjeru. Također, neće doći do promjene cijene za korisnike-fizička lica ukoliko se obračun potrošnje vrši po vodomjeru.

Druga tačka dnevnog reda, Odluka o izmjenama Budžeta Općine Donji Vakuf za 2022. godinu (prijedlog) je dobila potrebno većinu nakon što je za nju glasalo 15 vijećnika, dok su dva vijećnika bila protiv.

Treća tačka, Budžet Općine Donji Vakuf za 2023. godinu (nacrt) je također dobila potrebnu podršku vijećnika.

Četvrta tačka, Odluka o izvršenju Budžeta Općine Donji Vakuf za 2023. godinu (nacrt) je dobila potrebno većinu.

Peta tačka, Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Doni Vakuf za period od 01.01 do 30.09. 2022. godine je dobila većinu, a 15 vijećnika je glasalo za ovu odluku, dok su dva bila sudržana.

Šesta tačka, Informacija o realizaciji Programa rada i zaključaka Općinskog vijeća za period juli-septembar 2022. godine je također dobila potrebnu većinu.

Današnjoj sjednici su prisustvovali i učenici Mještovite srednje škole Donji Vakuf, a sve u cilju afirmacije i podsticanja građanskog aktivizma, te širenja građanske svijesti. Učenici su bili u pratnji profesorice demokratije i ljudskih prava, Muminović Jasmine. Na ovaj način, direktno su se mogli uvjeriti kako funkcioniše i kako donosi odluke predstavničko tijelo čije predstavnike biraju građani naše općine.

Snimak sa 19. redovne sjednice Općinskog vijeća Donji Vakuf, koja je održana danas, možete poslušati na talasima Radija Donji Vakuf, u ponedjeljak, 05 decembra. 2022. godine od 15.00 sati.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print