Uspješno realiziran projekt “Radni neradni dan”

0
57

“Radni neradni dan” naziv je projekta SHL Fondacije koji se realizirao u Donjem Vakufu. Cilj ovog projekta, kako i sam naziv kaže, jeste probuditi se u neradnim danima te za sebe dizajnirati neke kreativne predmete.

-U sklopu projekta održali smo nekoliko kreativnih radionica u prirodi, a ujedno i potaknuli mlade na omladinski angažman i volonterizam. Kako je Donji Vakuf mala sredina, tako je i na nižim ljestvicama sa omladinskim aktivizmom. Iz godine u godinu na volonterskoj osnovi radimo na podizanju svijesti građana kada je u pitanju aktivizam i neformalno obrazovanje” istakla je Almedina Zahirović koordinator projekta.

Kroz dvodnevno druženje projekta, deset učesnica radilo je slikanje na svili, tehniku graviranja na staklu, “Jewellery arts” i dekupaž tehniku oslikavanja sa edukatorima Vildanom Kanižom, Zahidom Bektaš i Almedinom Zahirović.

Fondacija SHL kroz sadržaje programa nastoji pomoći mladima da zauzmu svoje pravo mjesto i odgovornost u društvu kao aktivni, kreativni i svjesni građani, te sudjeluju u izgradnji otvorenog društva gdje postoje jednaki standardi za sve.

Projekt “Radni neradni dan” namijenjen je isključivo mladim ljudima. Do sada su mladi iz Donjeg Vakufa posredstvom SHL fondacije realizovali nekoliko projekata, a uskoro planiraju raditi na novom projektu, naziva “Street art”.

-U mjesecu augustu planiramo realizirati “Street art”. U okviru ovog projekta cilj nam je ofarbati i renovirati klupe na nasipu, ali i ogradu mosta u centru grada i još neke dotrajale predmete, dodala je Zahirović.