Uspjesi bh. inovatora i u Zagrebu

0
18

Nakon zlatnih medalja dobijenih prošlog mjeseca na izložbama u Istanbulu i Skoplju, tuzlanski inovatori prof. dr. Zehrudin Osmanović i Faik Berberobić okitili su se zlatom i na preksinoć završenoj „17. Međunarodnoj izložbi novacija“ u Zagrebu!

Osmanović je nagrađen za izum „Uklanjanje taloga koksnog plina iz koksnih baterija“, a Berberović za „Ventil bez vijka za mjerač krvnog pritiska“. Ovu je inovaciju Berberović predstavio po prvi put, a na prethodnim izložbama zlatne medalje je dobio za „Piramidalni rasplinjač ugljene prašine“ (i bronzanu, u Zagrebu). Za razliku od postojećih tlakomjera, kod kojih čovjek podešava ventil, što može prouzrokovati manju ili veću grešku u mjerenju i očitavanju pritiska, predložena inovacija, osim upumpavanja i ispumpavanja, koje čini korisnik – sve radi automatski, dakle bez greške.

Srebrenu medalju dobila je mlada sarajevska inovatorka Nađa Zubčević, magistrica bioloških nauka, za „Antibakterijsku dasku za toaletnu šolju“. O vrijednosti inovacije dovoljno govori podatak, da ova preklopna daska uništava 99,8 % bakterija, koje se mogu naći na šoljama, posebno na daskama na koje sjeda korisnik.

Najveće interesovanje izazvala je inovacija „Voćna smjesa za otapanje glutena“, autora Borke Babalja iz Trebinja, koja je dobila bronzanu medalju. Po brojnim upitima znatiželjnika, moglo bi se reći da se i ne zna, da velik broj ljudi boluje od podmukle glutenske bolesti, i da glutena najviše ima u hrani koju najčešće upotrebljavamo, u kruhu, makaronima, keksu, tj. u žitaricama!

Bronzanu medalju dobio je i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, za „Ručni uređaj za punjenje vreća“. Omogućava brzo punjenje vreća, sanduka i drugih posuda rastresitim materijalima, kao pijesak, šljunak, žitarice…