Uspješan biznis porodice Mustafica

0
818

Firma Chemometal d.o.o. se od 2000-te godine bavi proizvodnjom metalne galanterije. Iako je firma pod tim nazivom egzistirala i prije,  bavila se proizvodnjom i trgovinom boja i lakova. Firma se nalazi na izlazu iz Donjeg Vakufa, na magistralnom putu prema Jajcu.

Ademir Mustafica, šef proizvodnje je za naš portal govorio o samim počecima ove firme. Prvobitna proizvodnja je bila bazirana na izradu stolova i stolica, a godinama smo proširili asortiman proizvoda i uvrstili u ponudu šatore, školski namještaj, dječija igrališta,              a trenutno su najtraženiji kreveti, kako bračni, tako i samci. Radili smo krevete za izbjeglice i migrante te izvozili u Tuzlu, Bihać i tu se radi o velikoj količini.

Postoje i proizvodi koje radimo u kontinuitetu već 15 godina, a to su nosači za klima uređaje, nosači za radiatore, stvari koje se rade u serijama i ti nas poslovi održavaju.      Od realizovanih projekata koje bih volio izdvojiti je izrada pokretnog tunela prema FIFA standardima na stadionu Bilino polje u Zenici. Tokom zimskog perioda proizvodimo mnogo sanki za snijeg, samo prošle godine smo isporučili više od 600 sanki.

Nudimo usluge plastifikacije, elektrostatskog farbanja i slobodno mogu reći da smo     2003. godine prvi počeli nuditi takve usluge u našem kantonu. Posljednjih godina smo uspostavili suradnju i s velikim firmama iz Donjeg Vakufa, Turbeta i Sanskog Mosta. Surađujemo i s FIS-om, Obijem, nekada smo radili s Interexom.

Posjedujemo svoje izložbene prostore širom Bosne i Hercegovine.  Naši kreveti su izloženi u Mepas Mallu u Mostaru, Sarajevo City Centru u Sarajevu, u Visokom i Hadžićima. Za marketing i prodaju najviše koristimo web servise, kao što su OLX ili naš page na Facebooku.

Primijetio sam da generalno postoji veliki napredak u metalnoj industriji posljednje dvije godine i sve firme s kojima surađujemo imaju povećan obim posla. Međutim, nije jednostavno obučiti radnika u ovoj profesiji. Da bi jednog radnika naučili da pravilno siječe, brusi i priprema materijale neophodna je godina dana, a da ne govorim koliko je potrebno vremena da se dođe do nivoa majstora.

Prisutan je i problem stalnog poskupljenja materijala. Od januara prošle godine, cijena sirovina i materijala je porasla od 110% do 130 %.

Posljednjih godina imamo problem s angažovanjem radne snage. Imamo nekoliko radnika koju su s nama već dugo vremena, a nedavno smo angažovali i dva mlađa radnika. Međutim, kada dođe do povećanja obima posla, veoma je teško pronaći radnike. Također bih iskoristio priliku da pozovem naše škole da pošalju svoje učenike na praksu u našu firmu i siguran sam da bi ih mogli naučiti procesu varenja i proizvodnje metalne galanterije. Vjerujem da bi ta suradnja bila na obostranu korist. Naravno, postoji mogućnost da se učenici koji dođu na praksu i obuku u konačnici i zaposle kod nas. Smatram da je praksa najvažnija stvar u životu. Ja sam po zanimanju mašinski tehničar i teorija mi nije mnogo pomogla dok nisam stekao praksu u ovom poslu.

Mensur Kahvedžić je već 15 godina uposlenik ove porodične firme. Radim na poslovima varenja, savijanja cijevi i izrade stolica, kreveta.  U proteklih 15 godina zamijenili smo mašine, kupili nove aparate. Kada riječ o mlađim radnicima, mogu reći da ozbiljno pristupaju poslu, poštuju nas starije. Zadovoljan sam i odnosom svojih nadređenih jer da nisu dobri, ne bih se ovdje zadržao toliko godine, zaključio je Mensur.