Uskoro nam stižu sunčani dani i tropske noći

0
44
sunce

Iako u našoj zemlji proteklih dana preovladava nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak govori nam kako nema razloga za strah od poplava u BiH.

Nakon što je jučer u samo desetak minuta poplavilo nekoliko naselja u Srbiji uslijed obilnih padavina, građani BiH u strahu su kako bi i našu zemlju mogao sustići sličan scenarij.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, obilnije padavine očekuju se u sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim područjima BiH.

“Proteklih dana smo imali uglavnom nagle pljuskove i stvaranje bujica na lokalnom nivou koje nisu izazvale nikakve velike i značajnije štete. Također, nije bilo angažovanja civilnih zaštita u BiH, a nema ni naznaka da nam nešto prijeti”, kazao nam je Solak.

Direktor FUCZ dodaje kako i pored stabilnih prognoza uvijek treba biti na oprezu, a naročito nakon dešavanja u okruženju.

“Čudno je vrijeme i velika količina kiše padne u vrlo kratkom roku. Vidimo i šta se desilo u Srbiji i Crnoj Gori. Međutim, kod takvih stvari ne postoji nikakva efikasna borba. Kontinuirano razmjenjujemo informacije sa kolegama iz hidrometeorologije koji opet relativno mogu predvidjeti neku količinu kiše. Slabo ko može procijeniti da će pasti 100 litara na kvadrat kiše u sat vremena”, istaknuo je Solak.

 

Od danas poslijepodne u BiH se očekuje razvedravanje i stabilizacija vremena. Stabilno i sunčano vrijeme zadržat će se do 19. juna kada se očekuju i prve ovogodišnje tropske noći. Prema prognozi meteorologa Dženana Zuluma, početkom iduće sedmice mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi u centralnim i istočnim područjima BiH.