Uprkos zabranama , povećan broj pušača u svijetu

0
66

Uprkos višegodišnjim zabranama i sankcijama protiv duhana, broj ovisnika o nikotinu za 250 miliona je veći od onog prije 30 godina.

 

Istraživači Instituta za pokazatelje i ocjenu zdravlja Univerziteta u Washingtonu navode da cigarete konzumira skoro milijardu ljudi. Najveću štetu po zdravlje cigarete nanose stanovništvu Grčke, Irske, Italije, Japana, Kine, Rusije, Švicarske i Urugvaja. Stanovnici ovih zemalja češće od drugih umiru od bolesti koje izaziva pušenje. Svakog dana u svijetu tri od deset muškaraca i jedna od 20 žena počinju jutro cigaretom. Za nekog je to sredstvo za smanjivanje stresa, za nekoga oblik dijete, a za nekog jednostavno način života.  Pošto duhanska produkcija izaziva narkotičku ovisnost, ljudi vrlo brzo padaju u tu zamku i ne mogu da se oslobode – upozoravaju ljekari. Po pravilu, tri do četiri osobe od stotinu može da ostavi pušenje. Dakle, radi se skoro o doživotnoj zavisnosti.  Nikotin ulazi u dubinske mehanizme ljudske svijesti, njegovu psihu. Čovjek čitav život ostaje bivši pušač sa rizikom od recidiva. Prema statistici, najviši procenat pušača je u Istočnom Timuru – 61 posto. Na drugom mjestu je Indonezija.  Naučnici još nisu detaljno utvrdili prirodu nakotinske zavisnosti. Hipotezu o genetskoj predisponiranosti za pušenje ne podržavaju svi u naučnim krugovima.  Vodeći uzrok pušenja je, smatraju mnogi naučnici, “socijalna programiranost svijesti” na potrošnju duhana, odnosno reklama skrivena u medijima.  Filmski junaci puše, režiseri puše, u pjesmama se takođe koristi nikotin…Postepeno, u ljudskoj svijesti formira se pozitivan odnos prema duhanu. Drugi uzrok je dostupnost duhanskih proizvoda. Treća je – nikotin kao sastavni dio duhanskog dima, koji je narkotik.

Zavisnost od nikotina je jača nego od marihuane i kokaina, navodi Glas Rusije. Ipak, pozitivni pomaci postoje. U posljednjih 50 godina stanovništvo Zemlje je dostiglo sedam milijardi. U tom kontekstu uvećanje broja pušača ide mnogo sporijim tempom.

/izvor:srna/