Uprkos koaliciji Osmorke i HDZ-a BiH / Vlast u FBiH daleko od formiranja, čeka se reakcija Schmidta: Realizacija sporazuma može biti ugrožena?

Kako Dom naroda Parlamenta Federacije BiH još nije konstituisan, rano je govoriti o raspodjeli fotelja u Vladi FBiH, ističe generalni sekretar SDP-a BiH

Kada će Federacija BiH dobiti novu zakonodavnu i izvršnu vlast, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može reći. Predsjednici stranaka osmorke intenzivno vode pregovore i, kako nam je rečeno iz više izvora, prerano je govoriti o raspodjeli resora unutar Vlade FBiH.

DEBLOKADA PROCESA

– Vama je poznato da Dom naroda Parlamenta FBiH još nije konstituiran, tako da je prerano govoriti o bilo kakvim resorima dok se ne konstituira Dom naroda i dok se ne krene u proces izbora predsjednika i dopredsjednika FBiH. Osmorka nije razgovarala o podjeli resora. Pored toga, treba vidjeti stavove drugih političkih opcija, kako će doći do deblokade procesa formiranja vlasti u FBiH. Da li će se određene političke opcije prikloniti većini ili će doći do određenih intervencija, zaista o tome ne mogu govoriti, rekao je za Oslobođenje i O kanal Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a BiH.

image

Elvir Karajbić: Ko ima većine u oba doma, ima pravo da formira vlast/Arhiva Oslobođenja

Kako kaže, visoki predstavnik u BiH nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH, te je on jedini ovlašten da ih protumači.

– Iz tog razloga nije bilo razgovora o podjeli resora na nivou FBiH. To će biti kada bude jasna slika kada će se formirati vlast u FBiH i na koji način. Ne bih prejudicirao ništa. Onaj ko ima većine u oba doma, svugdje u svijetu ima pravo da formira vlast i to je osnovno demokratsko pravilo. Kod formiranja vlasti na nivou FBiH, odnosno BiH, treba da se uvaže i određene specifičnosti, znači snage u Domu naroda, tako da treba sve biti u skladu sa pozitivnim propisima u BiH, u skladu sa Izbornim zakonom i Ustavom kako FBiH, tako i BiH, istakao je.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH saopšteno je da se još nisu stekli uvjeti da CIK potvrdi rezultate posrednih izbora i dodijeli mandate u Dom naroda Parlamenta FBiH, pa samim tim nisu se stekli ni uslovi za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print