Upozorenje cijelom svijetu sa samita COP28: Ovo su posljednje šanse da spasimo budućnost naše djece

0
27

Neuspjeh da se postigne dogovor o postupnom ukidanju fosilnih goriva na klimatskom samitu UN Cop28 gurnuo bi svijet preko ključne temperaturne granice od 1,5 stepeni i u klimatski slom, upozorio je bivši šef za klimatske aktivnosti Velike Britanije Alok Sharma.

Alok Sharma, koji je bio predsjednik samita Cop26 u Glasgowu, rekao je da je od vitalnog značaja da se vlade u narednih nekoliko dana jasno obavežu da će eliminirati ugalj, naftu i plin.

“Ističe nam vrijeme. Prozor na 1,5 stepeni se brzo zatvara i ukoliko ne budemo spremni da reagujemo sada, sa hitnošću koju ovo pitanje zahtjeva, izgubit ćemo tih 1,5 stepeni. Ovo su posljednje šanse da spasimo budućnost naše djece”, rekao je on.

Inače, u toku je veliki svjetski samit o klimi koji se ove godine održava u Dubaiju, a na vrhu dnevnog reda je pitanje da li se postepeno ukidaju fosilna goriva. Najmanje 100 zemalja je za postupno ukidanje, ali neki veliki proizvođači fosilnih goriva – uključujući Saudijsku Arabiju, Kinu i Indiju – se protive.

Sharma je u svom govoru na COP28 pozvao da se ovog puta sastavi i usvoji nedvosmislena rezolucija koja će jasno precizirati da li je riječ je o postepenom ukidanju fosilnih goriva ili smanjenju njihovog korištenja, piše Guardian.

Inače, ovakva “intervencija” Sharme i njegove poruke kao jedne od najcjenjenijih ličnosti u britanskoj klimatskoj politici, vjerovatno će biti utjecajna na COP28 te je u oštroj suprotnosti sa kratkom posjetom samitu premijera Rishija Sunaka ranije ovog mjeseca. Mnogi su kritikovali Sunaka upravo zbog toga.

klix.ba