Upoznajte Almu i Amira, par planira za 30. godišnjicu braka pretrčati 166 kilometara

0
84
Amir (49) i Alma (47) su nas pozvali da im se pridružimo na jednom od treninga na Trebeviću. Dok se polako penjemo uz Trebević, prisjećaju se perioda kad su tek počeli trčati. Alma je u ovoj aktivnosti pronašla prostor u kojem se može osloboditi stresa.

“Ona je istrajna i predana u svemu što radi, tako da je vrlo brzo počela redati uspjehe. Redovno je odlazila na utrke, postizala sve bolje rezultate… U početku sam sve to posmatrao sa strane, a onda me je to izazvalo da se i sam počnem baviti trčanjem. Godinu nakon što je Alma počela, potrčao sam i ja”, nasmijano priča Amir.

Par ističe kako im je trčanje promijenilo život, ono je već dugo centralna stvar u njihovoj svakodnevnici. Sve se usklađuje i planira u vezi s tim kako, kad i gdje žele trčati. Prije nekoliko godina su zajedno pretrčali prvu ultra utrku u Hrvatskoj te se upravo tu rodila ideja za 100 milja. No prije ove velike utrke su se pozabavili drugim stvarima.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

“Otprilike godinu nakon što smo počeli trčati s grupom prijatelja smo se ‘odmetnuli’ u šumu i počeli trčati trail koji je za nas tada bio potpuna nepoznanica. Planinari, koji su inače širokih vidika, su nas gledali kao Marsovce, bilo je interesantnih komentara. Ali tako je u BiH rođen trail”, prisjećaju se Bašići.

Nermina Delalić Grierson, Sanja Kavaz, Jukari Hill, Denis Ruvić, Benjamin Krnić, Kornej Arkoš i Jasmin Pajević su članovi ekipe koja je utabala prve trail staze u našoj državi. Zajedno su stvorili Skakavac Trail, utrku koja na sjajan način promoviše sve ono najljepše što naša priroda može ponuditi.

“Kroz Skakavac Trail smo upoznali i obišli skoro sve trail utrke u zemljama regije, ali i šire. Usput smo planirali kako da istrčimo famoznih 100 milja, odnosno 166 kilometara. U cijeloj priči nam je puno pomogao Mirsad Abdaković koji nam je napravio konkretne planove za treninge. Prvi cilj nam je bio da preživimo, stalno smo ponavljali pitanje ‘Što nam je ovo trebalo?'”, uz smijeh govori Amir.

Amir i Alma treniraju šest puta sedmično (trčanje i vježbe snage). “Radujemo se narednoj godini i eventualnoj normalizaciji situacije u svijetu. Nadamo se da će u aprilu u Hrvatskoj biti održana utrka ‘100 milja Istre’, gdje planiramo trčati 68 kilometara. Zatim idemo u Poljsku gdje ćemo trčati nešto više od 80 kilometara”.

Foto: D. S./Klix.baFoto: D. S./Klix.ba

Već 2022. planiraju posjetiti Tursku i trčati 120 kilometara, nakon čega će nastaviti trenirati i pokušati savladati krajnji cilj – 166 kilometara.

“Dugo smo zajedno, upoznali smo se dok smo bili vrlo mladi. Bilo je uspona i padova, ali moram reći da nam je trčanje popravilo život i pozitivno utjecalo na naš odnos. Kao i svi bračni parovi, razgovaramo o ratama kredita i računima, ali je sve mnogo lakše kad istrčimo dobar trening i izbacimo negativnu energiju iz sebe”, veselo zaključuje Amir.

izvor: klix.ba