Uočen kit na Jadranu, stanovnici i turisti zapanjeni prizorom

0
98

Institut Plavi svijet pozvao je u ponedjeljak građane koji to mogu učiniti da im pomognu pronaći velikog kita koji se već nekoliko dana nalazi u Velebitskom kanalu, kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje.

Naglašavaju da se posljednjih pet dana svakodnevno opaža velik kit, koji se zadržava u Velebitskom kanalu. Prvo je opažen 12. augusta u blizini Krčkog mosta, zatim je viđen kod Sv. Jurja te u posljednja dva dana kod Ražanca. Posljednju dojavu u Instititu su dobili 16. augusta rano ujutro.

“Iako trenutno nema indikacija da se radi o životinji koja je bolesna ili ima neki problem, istraživači Instituta Plavi svijet tokom današnjeg dana boravit će na području Velebitskog kanala kako bi pokušali utvrditi njeno zdravstveno stanje“, izvijestio je Plavi svijet, pozivajući javnost, posebno ljude koji borave na moru u području Velebitskog kanala, da im se pridruže u potrazi za kitom.

Ističu da životinja tokom noći može napustiti područje, pa potragu treba provesti i u širem području, prema sjeveru i jugu, javlja Glas Istre.

Iz Instituta Plavi svijet upozoravaju da se kita, ako ga se uoči, ne smije proganjati ili mu se približavati, posebno ako uđe u neko pliće područje ili uvalu.

Uprkos svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima, a ako se radi o zdravim životinjama ta vrsta nije sklona nasukavanju na obalu.

Radio Sarajevo