UNICEF pokreće 15-dnevni izazov za djecu #OstaniKući, koji se sastoji od 15 aktivnosti

 

UNICEF pokreće 15-dnevni izazov #OstaniKući koji se sastoji od 15 aktivnosti, s fokusom na igru, kojim roditelji mogu aktivirati djecu, uposliti ih, zabaviti, skratiti im vrijeme, ali istovremeno i raditi na podsticanju razvoja njihovih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti i gradnji jačih veza, saopćeno je iz UNICEF-a.

Paukova mreža, potraga za blagom, kućni koncert, “tvrđava”, mali matematičar, “vidim, vidim”… samo su neke od igara u okviru izazova koji je UNICEF osmislio kako bi olakšao roditeljima i/ili njegovateljima da prate i podržavaju razvoj djeteta dok su zajedno u izolaciji. Izazov će trajati 15 dana.

  • Izazov će trajati 15 dana - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Izazov će trajati 15 dana                            FOTO: ILUSTRACIJA

Otkad je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa Covid-19, čitave porodice suočavaju se s nizom novih izazova. Okolnosti u kojima su se roditelji i/ili njegovatelji našli i potrebe djece razlikuju se od slučaja do slučaja, ali jedna situacija s kojom se svi roditelji suočavaju je ista – čitava porodica najviše vremena provodi kod kuće, djeca ne idu u škole, vrtiće i druge ustanove, a roditelji i/ili njegovatelji, i pored svojih poslovnih i drugih obaveza, dodatno treba da prate i podržavaju razvoj djeteta.

Sve to može da stvara nesigurnost, obilježenu porastom nivoa stresa i anksioznosti. Optimalan razvoj djece uveliko zavisi od interakcija koje imaju sa svojim okruženjem, uključujući i odnose koje razvijaju s njima važnim odraslim osobama, kao što su njihovi roditelji i/ili njegovatelji.

UNICEF poziva sve da prihvate izazov, da na društvenim mrežama dijele videoklipove ili fotografije svakodnevnih aktivnosti s djecom. Obavezno treba koristiti hashtagove #OstaniKući, #UčimKodKuće, #IgramSeKodKuće, saopćeno je.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print