Ukusna tradicija ramazana: Recept za savršenu đulbastiju za iftar

U ovom svetom mjesecu Ramazanu, kada je svaki obrok poput blagoslova, pronalaženje savršenog recepta za iftar može biti prava radost.

Jedno od omiljenih jela koje se često nalazi na iftarskim stolovima je mirisna i sočna đulbastija. Ovo tradicionalno bosansko jelo, koje je neizostavan dio ramazanskog menija, pruža toplinu doma i okuplja porodicu za stolom.

Saznajte kako pripremiti ovu ukusnu đulbastiju koja će vas oduševiti svojim aromama i bogatstvom ukusa, te unijeti dodatnu radost u vaš iftar.

Sastojci:

  • 500 gr mljevenog mesa
  • 700 gr ribanog krompira
  • 1 jaje
  • 2 glavice luka
  • 1 cen bijelog luka
  • 2 kasike brasna
  • 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
  • 4 kasike mlijeka, 4 dcl vode
  • so, biber, vegeta
  • ulje za przenje đulbastija

Priprema:

U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir fino rukama dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom. Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni; preprzene stavljati u tepsiju u kojoj cemo ih peći.

Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da vam bude pregusto (kao za palačinke).

Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje. Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje ne trebate nikakav prilog.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print