Ukrajina čini sve da spasi preostale vojnike iz Azovstala, Rusi ih žele ispitati

0
69

Ukrajina čini “sve moguće i nemoguće” kako bi spasila preostale borce zarobljene u željezati Azovstal u Mariupolju, rekla je visoka dužnosnica, prenosi BBC.

Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je da Kijev zna koliko je vojnika još u tvornici, ali je naglasila da je to “osjetljiva informacija”.

U ponedjeljak su 264 borca – mnogi teško ranjeni – evakuirana u područja koja drže pobunjenici koje podržava Rusija. U utorak je viđeno još sedam autobusa kako napuštaju mjesto, navodi Reuters.

Dodaje se da je konvoj kasnije stigao u Olenivku, selo koje drže proruski pobunjenici u istočnoj regiji Donbasa.

Ruski tužitelji rekli su da će ispitati sve ukrajinske vojnike u sklopu istrage o onome što Moskva opisuje kao “zločine ukrajinskog režima protiv civila Donbasa”.

Ukrajina želi da se njeni vojnici – posljednji branitelji južnog lučkog grada – razmijene za zarobljene ruske vojnike u sklopu sporazuma o evakuaciji koji je potvrdila Moskva.

Stotine ukrajinskih vojnika – marinaca, Nacionalne garde (uključujući Azov bataljon), granične straže, policije i jedinica teritorijalne obrane – kao i brojni civili s malom djecom bili su skriveni na tom mjestu otkako su ruske trupe opkolile Mariupolj početkom marta.

izvor: klix.ba