Savjetuju da ukoliko ste kupili neki od navedenih predmeta prestanete sa njegovom upotrebom i vratite ga prodavaču.

Za dječiju hodalicu BE 3568 ustanovljeno je da predstavlja ozbiljan rizik od ozljede.

Zemlja porijekla je Kina, a uvoznik fitma Nermus d.o.o. Brčko Distrikt BiH.

– Dječja hodalica predstavlja ozbiljan rizik od ozljede za djecu jer nije stabilna i može se prevrnuti, oznake, upute za upotrebu i informacije prilikom kupovine nisu napisane na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini. Dječja hodalica ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN 1273:2010 – navode iz Agencije dodajući da je uvoznik poduzeo dobrovoljne mjere povlačenja sa tržišta, povrata od potrošača i uništavanja dječje hodalice, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda.

Također, proizvod koji predstavlja opasnost prilikom i upotrebe je sluzava igračka Green shark tale, poznatija kao “ljigavac”.

Zemlja porijekla je Kina, proizvođač HK Yile, a uvoznik L&N d.o.o. Dubrave, Brčko Distrikt BiH.

– Migracija olova iz igračke je veća od dopuštene, izmjerena vrijednost iznosi 0,9381 mg/kg. Olovo je štetno za ljudsko zdravlje, nakuplja se u organizmu i može prouzrokovati razvojnu neurotoksičnost. Trgovina maloprodaje (firma Yong d.o.o. Dubrave) je poduzela mjere povlačenja sa tržišta i uništavanja igračke. Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da ga odmah prestanu koristiti i da isti vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili – navode iz Agencije.

biciklistička kaciga Sports prction 01011706 nije ispunil uvjete koje propisuje Agencija za nadzor nad tržištem.

Ustanovljeno je da navedeni proizvod nije usklađen sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i da ne ispunjava sve zahtjeve prema normi BAS EN 1078+A1:2013.

– Nedovoljna je apsorpcija udara sa oštećenjima konstrukcije proizvoda, stezni remen manji je od minimalno dopuštene širine od 15 milimetara, nedovoljna čvrstoća steznog sistema i proizvod je nepotpuno označen. Proizvod predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda.

Uvoznik proizvoda je firma Maxi Prom d.o.o. Tržnica, Arizona, Brčko Distrikt BiH.

Proizvod predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda, a iz Agencije navode da je poduzeo mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i uništavanje proizvoda.