Uključite začine u prehranu: Dobri su protiv upala i bolesti

0
32

Začinsko bilje se tradicionalno koristi u kulturama širom svijeta i sve je popularnije u modernoj medicini kao zamjena za sintetičke lijekove. Začinsko bilje su aromatične biljne tvari koje se koriste za aromatiziranje i začinjavanje hrane, u ljekovite svrhe ili za proizvodnju mirisa.

Začinsko bilje sadrže brojne biološki aktivne komponente i farmakološki djelatne tvari. Ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi te iz tog razloga, velik dio začinskog bilja pripada skupini ljekovitog bilja. Pokazalo se da začini imaju brojna korisna svojstva: antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva, ubrzavaju rad metabolizma i reguliraju probavu, stimuliraju imunološki sustav, preveniraju kardiovaskularne bolesti, smanjuju rizik od nastanka raznih vrsta raka i dr.

Jedno od glavnih svojstava začinskog bilja je upravo protuupalno djelovanje. Upala je obrambeni odgovor našeg tijela na razne vanjske ili unutarnje štetne podražaje poput alergena i ozljeda. S druge strane, nekontrolirana upala je glavni uzrok velikog broja bolesti koji uključuju alergije, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i brojne druge.

Najpoznatija po svom protuupalnom djelovanju je kurkuma koja sadrži spoj kurkumin koji ima protuupalna svojstva. Brojne studije su pokazale da kurkuma može smanjiti upalu i nelagodu kod osoba oboljelih od artritisa. Kurkumin ima najsnažniju dokazanu osnovu za protuupalno djelovanje u usporedbi s drugim ljekovitim biljem. Kurkuma se obično nalazi u obliku žutog praha koji se dobiva iz korijena biljke, ali dostupna je i u obliku kapsula, tableta, čajeva, paste i ekstrakata.

Đumbir je tropska biljka koja se već dugo koristi u tradicionalnoj medicini. Istraživanja pokazuju kako đumbir može smanjiti upalu, a najčešće se koristi kao svježi ili osušeni korijen ili u obliku čaja.

Cimet je poznat po njegovoj sposobnosti snižavanja šećera u krvi kod dijabetičara, a sadrži i mnoštvo spojeva od kojih je najznačajniji cinamaldehid, s antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima koji mogu smanjiti rizik od oštećenja stanica i kroničnih bolesti. Najkvalitetniji cimet dolazi sa Šri Lanke, zove se cejlonski cimet, a uglavnom je dostupan u obliku štapića ili kao začin u prahu.

I drugi začini imaju protuupalna svojstva. Klinčići sadrže spoj eugenol, spoj sličan cinamaldehidu, koji blokira enzim koji uzrokuje upale. Kajenski papar sadrži spoj kapsaicin koji je odgovoran za ljekovita svojstva kajenskog papra te za njegov ljuti okus. Što je papar ljući, to više kapsaicina sadrži. Ovaj spoj se često se koristi u mastima i kremama kao sredstvo za ublažavanje boli jer iscrpljuje živčane stanice od spoja koji prenosi signale boli u mozak. Ružmarin i kadulja sadrže brojne antioksidanse koji smanjuju kronične upale, a ovakvo djelovanje je najjače kad su termički obrađeni pa se preporučuje koristiti ih tijekom kuhanja i pečenja.

izvor: 24sata.hr