Uhapšena grupa koja sarađuje sa Kavačkim klanom

0
47

U međunarodnoj koordinisanoj akciji BIA MUP i Europola i Eurojust zaplijenjeno je preko 100 kilograma kokaina vrijednosti od više od 10 miliona eura i uhapšeno više osoba u EU i Srbiji, javlja “Blic”.

Droga je zaplijenjena u Belgiji, a prema trenutnim informacijama uhapšena je grupa koja sarađuje sa kavačkim klanom.

U ovoj akciji u Nizozemskoj uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe srbijanski državljani D.R. (28) i D.P. (48), kod kojih je pronađeno oružje i izvjesna količina novca za koju se sumnja da je nastala izvršenjem krivičnih djela, dok su u Belgiji i Luksemburgu uhapšeni također srbijanski državljani S.K. (36), Đ.D. (32), J.V. (33), jedno NN lice, kao i državljanin BiH S.Đ. (42).

Pretres skladišta

Na teritoriji Beograda uhapšen je srbijanski državljanin V.V. (29), kome je određeno zadržavanje od 48 sati, koji će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Droga je zaplijenjena u Arlonu, na jugoistoku Belgije, prilikom pretresa jednog skladišta. Osumnjičeni su pokušali da sakriju kokainu betonskim pločama radi lakšeg izvoza.

– Otkriveno je i zaplijenjeno najmanje 103 paketa sa od više od jednog kilograma (ukupno oko 115 kilograma) za koje se procjenjuje da bi dostiglo vrijednost od 11,5 miliona eura na tržištu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Razbijanje kriminalne organizacije

Pretresi si istovremeno sprovedeni u Nizozemskoj, Luksemburgu i Srbiji.

– Ukupno je bilo angažovano skoro 100 pripadnika različitih policijskih službi u operaciji koja ima za cilj razbijanje kriminalne organizacije koja se bavi međunarodnom trgovinom kokainom – navelo je tužilaštvo.

Policija nastavlja sa koordiniranim radom na rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi distribucije spomenutog narkotika i na otkrivanju ostalih članova navedene međunarodne organizovanane kriminalne grupe.