Uhapšen general Atif Dudaković

0
186

Atif Dudaković, komandant Petog korpusa Armije BiH, uhapšen je rano jutros u Bihaću zbog sumnje na ratne zločine počinjene nad Srbima.

Hapšenje, rano jutros, izveli su pripadnici SIPA-e.

Optužnica za ratne zločine godinama je bila dio špekulacija u vezi s bivšim komandantom Armije Republike BiH.

Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.

Tužilaštvo je protiv Dudakovića godinama vodilo istragu.

Osim Dudakovića, uhapšen je i Ibrahim Nadarević, ratni komandant i nekadašnji federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na dužnosti ministra bio je u sazivu premijera Federacije Ahmeta Hadžipašića u razdoblju od 2003. do 2006. godine.

On je aktuelni savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića.

Nadarević je uhapšen u svom stanu u Sarajevu, a kako nam je potvrdio njegov advokat Asim Crnalić, izvršen je pretres prostorija.

Na teret mu, navodno, stavljaju komandnu odgovornost za zločine nad Srbima u Krajini.

Osim Dudakovića i Nadarevića, jutros su u Ključu uhapšeni i nekadašnji pripadnici Petog korpusa Armije RBiH Ejub Koženjić, Huso Balagić, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić i Hasan Ružnić.

U posljednjoj godini, približno 400 pripadnika Petog korpusa dobilo je poziv Tužilaštva BiH na saslušanje, a uglavnom su pozivani pripadnici 503, 504, 510 i 517 brigade Petog korpusa.

Iz Patriotske lige Unsko-sanskog kantona smatraju da se svjedočenja najviše povezuju sa završnim operacijama Petog korpusa, prije svega akcijom “Sana 95”.