Ugroženo zdravstvo: Iz BiH pobjeglo 600 ljekara i medicinskih sestara

Više od 800 ljekara emigriralo je iz Hrvatske, dok je iz Srbije za godinu dana otišlo oko 500 doktora, a slično je i u BiH – navodi bečki “Standard”.

U tekstu “Bijeg ljekara ugrožava zdravstvene sisteme na Balkanu”, list prenosi da je situacija u zemljama Balkana ozbiljna i da doktori masovno odlaze u zapadnu Evropu.

Ljekari koji odlaze iz Hrvatske, u prosjeku, imaju 40 godina. Odlaze čak i vrhunski specijalisti, a svi zajedno govore da žele bolje plaće, da žele da napreduju i ostvare karijere, kao i da rade na najsuvremenijim aparatima…

U Srbiji je situacija slična, a isto je i u BiH.

“Prijeti nam kolaps zdravstvenog sistema”, tvrdi predsjednik sarajevske Ljekarske komore Harun Drljević.

Samo u prošloj godini, oko 600 zdravstvenih radnika iz BiH otišlo je na rad u Njemačku – pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje.

“Standard” piše da u Bugarskoj 80 posto studenata medicine planira da, nakon što dobije diplome, emigrira na zapad EU, pokazuje anketa iz prošle godine.

Ljekari odlaze u Njemačku, Austriju i skandinavske zemlje, a za sada je najgore prošla Rumunjska, koju je napustilo 2.500 ljekara, pa odavno ima značajan manjak zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

“Standard” navodi da 20.000 ljekara u Hrvatskoj ima prosječnu plaću od 5.200 kuna, odnosno nešto manje od 700 eura, a slabo su plaćeni i ljekari u BiH, Srbiji, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Njemačke bolnice novopridošlim ljekarima kao početnu plaću nude 2.200 eura neto.

                                                                                                                      /izvor:biznis.ba/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print