Udruženje „Polen“ Donji Vakuf: Raspolažemo sa 2.200 košnica

0
164

Protekle subote, 21. aprila 2018. godine u prostorijama Centra za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf održana je  redovna skupština Udruženja pčelara „Polen“  Donji Vakuf. Zasjedanju su prisustvovala 22 od 25 članova . Skupštinom  je predsjedavao Hikmet Ćemer.

Razmatrani su  izvještaji o radu  za proteklu i plan rada za 2018. godinu. Analizirano je  stanje na pčelinjacima i zdravstvena ispravnost pčelinjaka,  prvi proljetni pregled,te poticaji za tekuću godinu.  Udruženje „Polen“ raspolože sa 2.200 košnica. Za ovu sezonu odabrano je pet pčelara iz različitih dijelova općine koji su uzorke pčelinjih zajednica uputili prema Veterinarskom fakultetu u Sarajevu,  a ostale  pčelare posjetit će  veterinar na licu mjesta i izvrši kliničku pregled. Prvi proljetni pregled  pčelinjaka sastoji se iz kliničkog i laboratorijskih dijela.

“U zadnjih pet  godine nije bilo slučajeva američke truleži.” – naglašavaju u Udruženju pčelara „Polen“ Donji Vakuf.  Na redovnoj godišnjoj skupštini „Polena“ pčelari su upoznati s uslovima u vezi ostvarivanja poticaja i date su instrukcije pčelarima kako da ih ostavre . Usvojen je zaključak kojim su upozorene nadležne službe i pozvane  da provedu računa o prodaji patvorenog meda na području općine Donji Vakuf. Pčelari su  zadovoljni prezimljavanjem pčelinjih društava, a  lijepo proljetno vrijeme pogoduje njihovom razvoju.