Učite od Ajnštajna: Uspješni ljudi sebi ujutro postavljaju ovo pitanje

Stara izreka kaže da se po jutru dan poznaje, a naučnici se slažu – kakav će nam biti dan, zavisi od odgovora na samo jedno pitanje koje sebi treba da postavljamo svakog jutra:

– Je li svijet u kome živim dobar ili loš?

Ovu metodu navodno je primjenjivao i čuveni fizičar Albert Ajnštajn.

Pozitivne misli za više energije i sreće.

Stručnjak za pozitivno mišljenje Reme Sason ukazuje na to da pozitivne misli “unose svjetlost u način na koji doživljavamo svijet, daju nam energiju i doprinose da se osjećamo sretniji”. Zato odgovor na pitanje “je li svijet u kome živim dobar ili loš?” uvijek treba da bude pozitivan.

– Zahvaljujući pozitivnim mislima, smirenije reagiramo na nepredviđene stvari – objašnjava Sason.

 

Sa pozitivnim stavom, nepredviđene situacije izgledat će vam upola manje strašno - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Sa pozitivnim stavom, nepredviđene situacije izgledat će vam upola manje strašnoFOTO: ILUSTRACIJA

Nasuprot tome, loše misli uzrokuju nesreću i negativnost, a to je put ka “neuspjehu, frustraciji i razočarenju”. Sa pozitivnim stavom nepredviđene situacije – saobraćajna gužva, pukla guma ili zaboravljeni novčanik – izgledat će vam upola manje strašno, kaže ovaj stručnjak.

Postoji još jedan argument kako pozitivni jutarnji stavovi mogu utjecati na naš dan. Suzan Rejnolds (Susan Reynolds), koautorka knjige “Trenirajte um da bude sretan”, objašnjava:

– Osjećaj radosti veoma stimulativno djeluje na mozak, koji reagira tako što dodatno pojačava radost. Drugim riječima, ukoliko pozitivnije krenemo u dan, utoliko će nam se više radosti vratiti. I studija autora i stručnjaka za medije Tomasa Korleja potvrđuje takvu tezu. On je analizirao živote 223 milionera tokom petogodišnjeg perioda. Njegov zaključak je da je uspjeh milionera zavisio od njihove najvrednije imovine, a to je njihov pozitivan mentalni sklop.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print