Učenici MSŠ Travnik konačno u novoj školi

0
66

U novoj zgradi Mješovite srednje škole Travnik, na čiju se izgradnju, nakon povrata imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji, čekalo trinaest godina i za koju je najviše novca, više od jedanaest miliona maraka izvojila Vlada FBiH, konačno je počela nastava za 915 učenika. Prelazak iz zgrade u kojoj je davne 1945. godine počela raditi čuvena Travnička gimnazija, a koja je školske 1994./1995. godine promijenila naziv u MSŠ Travnik, obradovao je i učenike i profesore. Jer uvjeti za rad u ranijoj i ovoj školi su neuporedivi.

Uz bolje uvjete za izvođenje nastave, školski prostor prilagođen je u potpunosti za pristup učenicima sa invaliditetom, kao i mokri čvorovi. Oni su nakon onih u staroj školi, čije se korištenje zbog vlastitog zdravlja najčešće izbjegavalo, posebno obradovali učenice.

No, ono što se još ne mijenja, a što traje punih trideset godina, jeste činjenica da učenici ove škole nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja i dalje neće izvoditi u sali, jer se zbog nedostataka novca na njenu izgradnju čeka. A bez nje nema ni zdravog razvoja djece, kaže Adnan Grabus, direktor MSŠ Travnik.

On vjeruje da će do kraja naredne kalendarske godine i učenici ove škole imati sportsku dvoranu – kako bi nastava tjelesnog u sjedištu Srednjobosanskog kantona konačno sa teoretskog prešla na praktično izvođenje. Zarad zdravlja djece.

 

federalna