Učenici MSŠ Donji Vakuf nastavljaju sa humanitarnim aktivnostima

0
352

Nakon uspješno realizovane akcije “Jedan slatkis, jedno dijete”, predstavnici Vijeća učenika MSŠ Donji Vakuf su upoznali porodicu u stanju potrebe, samohranu majku sa četiri djevojčice. Ganuti situacijom u kojoj porodica živi  na svojim sastancima su počeli aktivno tražili načine da pomognu porodici kroz donacije u odjeći i obući.

Na prijedlog profesorice Orhane Kosterović kontaktirana je grupa volontera koja vodi udruženje Humanitarni GuGu bazar iz Sarajeva, a koje pomaže porodice u potrebi. Humanitarni GuGu bazar Sarajevo živi već 8 godina i funkcioniše na način da skuplja donacije građana BiH koje jednom  mjesečno izlaže na humanitarnom bazaru, a od sakupljenog novca tokom svakog mjeseca brinu o svojim štićenicima, uključuju se u akcije pomoći, vrše uplate za lječenje, režije, hranu i stipendije porodica u potrebi. Humanitarni GuGu bazar danas čini svega nekoliko žena koje rade isključivo na volonterskoj bazi, a pomoć im pružaju učenici sarajevskih osnovnih škola. Dio novca koji doniraju sakuplja se i putem internet aukcija koje humanisti prate na GuGu facebook stranici.

Nakon što je uspostavljen kontakt sa navedenim udruženjem,  brzo su stigle donacije majki iz Sarajeva, a u međuvremenu se za pomoć javilo i nekoliko majki iz Bugojna i Donjeg Vakufa.

Kada se našao način da se prikupljene donacije dostave iz Sarajeva u Donji Vakuf, predstavnici Vijeća učenika MSŠ Donji Vakuf su poklone odnijeli na adresu porodice koja nije krila svoju zahvalnost.

U akciji srednjoškolaca posebno su se istaknuli već dokazani humanisti Vedad Hadžić, Mustafa Mlinarević i Adna Jusić, a ni ovaj put nije izostala podrška direktora škole Asima Orahovčića, kao i svih uposlenika MSŠ Donji Vakuf.