Učenici iz „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf performansom „Žubor naših riječi“ pridružili se čestitkama povodom Dana državnosti na Etwinning mreži škola

0
108

 

Performans “Žubor riječi o zemlji”  nastao je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u realizaciji članova jezičko-novinarske sekcije “Prve osnovne škole” Donji Vakuf kao rezultat literarnog, novinarskog, dramskog i jezičkog stvaralaštva učenika osmog razreda.

Iako se okolnosti odvijanja i nastavnog procesa i vannastavnih aktivnosti dešavaju u pandemijsko vrijeme, učenici iz jezičko-novinarske sekcije željeli su na svoj, stvaralački način da obilježe ovaj važan dan za našu zemlju i njene stanovnike.

Performans je urađen u okviru aktivnosti sa ostalim saradnicima iz osnovnih i srednjih škola koji na Etwinning mreži evropskih škola obilježavaju kroz različite multimedije Dan državnosti BiH.

Prilika koju su stvorili svojim radom i trudom učenici iz jezičko-novinarske sekcije na Etwinning platformi divno je iskustvo koje učenici cijene, što se vidi i iz rada koji predstavljaju ovim multimedijalnim materijalom.

Direktorica škole, gospoša Selvedina Fazlagić, svaku kvalitetnu I inovativnu ideju učenika podrži što je dodatna snaga da se škola predstavlja u što boljem svjetlu u mozaiku evropskih I bosanskohercegovačkih škola.

Po riječima njihove nastavnice Vernese Manov njihova stvaralačka energija, humanizam, inspiracije, trud, zalaganje i prijateljstvo zaslužuju “vjetar u leđa” i podršku u njihovom odrastanju u osobe budućnosti.

Posebnu zahvalnost od sviju nas iskazujemo prema našim prijateljicama i prijateljima, divnim dušama iz Švedske, BH saveza  žena iz Švedske i “Kwinna 99” Varnamo, koji su nam donirali informatičku opremu sa kojom snimasmo ovaj performans.

U ime kolektiva i učenika “Prve osnovne škole” Donji Vakuf čestitamo svim stanovnicima Bosne i Hercegovine i onima koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, a bosanski jezik svojim jezikom

SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE, JEDNE I JEDINE DOMOVINE!

 

Uživajte u performansu “ŽUBOR RIJEČI O ZEMLJI” :