Učenici koji pohađaju časove turskog jezika u okviru programa “Moj izbor je turski” koji je pokrenuo Institut “Yunus Emre” (YEE) u Bosni i Hercegovini, pismima i crtežima prenijeli su osjećanja svojim vršnjacima u Turskoj.

U pismima koje će Institut “Yunus Emre” Sarajevo poslati mališanima koji su preživjeli zemljotres, učenici iz BiH su napisali brojne poruke podrške i solidarnosti kao što su: “Da se Turska oporavi što prije”, i “Mi smo uz našu braću i sestre”.

U jednom od pisama učenik je napisao da je mnogo tužan zbog zemljotresa.

– Iako se zemljotres dogodio u vašoj zemlji i mi smo ovdje duboko potreseni. Želimo vam da se što prije oporavite – napisao je.

FOTO: AA

Direktor Instituta “Yunus Emre” Sarajevo Mehmet Akif Yaman podsjetio je da je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prikupljena pomoć za Tursku.

– Naši učenici koji uče turski jezik pripremili su prelijepe crteže i pisma za svoju braću i sestre, prijatelje koji su pogođeni zemljotresom u Turskoj. Ovo ćemo poslati u zemljotresom pogođena područja i nadamo se da ćemo ovim porukama podrške bar malo ublažiti tugu djece u toj regiji – rekao je Yaman.

FOTO: AA

Istakao je da će ove poruke podrške i solidarnosti obradovati mnogu djecu u Turskoj.

– Ovo su poruke na turskom iz regiona udaljenog dvije-tri hiljade kilometara. U ovim porukama djeca dijele bol sa svojim vršnjacima. Nadamo se da će djeca u Turskoj, kada vide ove poruke, biti u kontaktu sa ovom djecom u budućnosti i da će dodatno ojačati bratstvo i prijateljstvo – kazao je Yaman.

Podsjetio je da se turski jezik u Bosni i Hercegovini uči kao izborni strani jezik od 2011. godine, dodajući da hiljade učenika pohađa časove turskog u školama.

– Trenutno časove turskog jezika pohađa blizu 6.500 učenika u skoro 200 škola – rekao je Yaman.