Učenice Medicinske škole Bugojno na dvodnevnoj radionici u Prijedoru

Dvije mlade šesnaestogodišnjakinje, Azra Rahmanović iz Donjeg Vakufa i Selma Zahirović iz Bugojna učestvovale su na dvodnevnoj radionici na temu “Malu školu  kritičkog propitivanja prošlosti”. Radionicu je organizirao

Centar  za mlade “Kvart” uz podršku  National Endowment for Democracy.

Učesnici/ce su kroz dvodnevnu radionicu imali priliku upoznati se sa osnovnim teorijskim konceptima tranzicione pravde, društvenim iskustvima prevazilaženja traumatične prošlosti, razvijanjem kritičkog razmišljanja prema društveno-političkim dešavanjima u prošlosti te kako pojedinac/ka mogu da doprinesu navedenim. Teme radionice su bile ,,Suočavanje s prošlošću” i ,,Tranzicijska pravda”.

Azra I Selma, učenice 1. Razreda Medicinske škole na ovaj način su predstavljale svoje općine I školu na ovom susretu mladih uzrasta od 16 do 26 godina u Prijedoru.

“Mnogo smo zahvalne centru Kvart, Hostelu Gloria i predavačicama, Lejli Gačanici iz Sarajeva i Tamari Šmidling iz Beograda, na ovom predivnom iskustvu.” – ističu Azra I Selma.

Tamara Šmidling, Lejla Gačanica i Edin Ramulić su učesnike i učesnice škole proveli kroz principe kritičkog mišljenja kao procesa, ali i kao vrijednosti koja obilježava društvo koje teži slobodi. Kroz module male škole se govorilo o različitim informacijama i dezinformacijama koje kreiraju uvjerenja stanovništva.

Pitanje etičke odgovornosti se nametnulo kao pitanje od suštinske važnosti za promišljanje prošlosti, djelovanje u sadašnjosti i kreiranje budućnosti.

Centar za mlade KVART će kroz svoj  rad nastaviti da  teži ka boljem shvatanju kulture sjećanja, procesa u izgradnji različitih narativa koje naše tranzicijsko društvo nekritički prihvata, te kritičkom promišljanju, kako prošlosti, tako i sadašnjosti.

izvor: Centar za mlade Kvart

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print