“Ubojica” u Mostaru!

0
46

Nakon što je okončano oplakivanje jednog izbrisanog drvoreda u Mostaru i nakon što je najavljeno još jedno brisanje mostarskog hlada, vrijeme je da upozorimo na tiho umiranje mostarskih stabala i ubojicu stabala na kojeg malo ko obraća pozornost. Naime, upozoravali smo još u februaru 2016. godine kako su četinari na brdima oko Mostara na udaru pošasti borovog prelca ili borovog četnjaka – štetočine koja u fazi gusjenice doslovno jede borove. Pisali smo kako je tada uništeno i do 80 posto nasada bijelog bora. ”To je kataklizma, a nitko ništa ne poduzima”, pisali smo tada.

Bljesak.info

Četiri godine kasnije, dogodilo se ono na što se upozoravalo, štetočina ne spustila u grad koji je tada službeno zabilježio kako je evidentirana 21 lokacija na kojoj su uočena gnijezda četnjaka. ”Gdje god u gradu imamo Crni bor konstatirali smo postojanje zaperaka, jajnih gnijezda koje se kasnije razviju u gusjenice i hrane se mladim vrhovima i narušavaju folijarnu masu stabla. Od težine napada, može doći i do sušenja stabla”, rekao je u februaru 2020. godine za Bljesak.info Bojan Spasojević magistar poljoprivrede pejzažne arhitekture. Godinu dana kasnije, dok su građanima puni prsti lajkova za drvorede a odgovornima sreće jer je napokon došlo Gradsko vijeće bez kojeg se nije moglo ništa – osim izdavati dozvole – gusjenice su ovladale mostarskim drvoredima. Iz Grada nam je rečeno kako građani prijavljuju ovu pojavu i da će se pristupiti uklanjanju gnijezda. No, kako i kada, nitko ne zna.

Bljesak.info upozoravao je  kako je na djelu oko Žovnice, Brkanovom brdu i dijelu prema Podveležju stanje s gusjenicima i gnijezdima apokaliptično. A uskoro ćemo, ako se ne poduzme nešto, tako pisati i o samim drvoredima u Mostaru. Iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru ranije su nam rekli kako ako ”uslijedi jaki napad borovog četnjaka, može doći do golobrsta i potpunog propadanja stabla”. ”Životi stabala ne mogu se brzo prilagoditi novim klimatskim promjenama kojima smo svjedoci. Čim se naruši odnos oborina i temperatura dolazi do stvaranja nepovoljnih stanišnih uvjeta mnogih biljnih, posebice šumskih vrsta.

Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/gospodarstvo/ekologija/ubojica-u-mostaru/339746