U završnoj fazi tekstovi zakona o turističkim zajednicama i skijalištima u SBK-u

0
43

 

U završnoj fazi su tekstovi zakona o turističkim zajednicama i skijalištima koji nedostaju Srednjobosanskom kantonu , a koji će donijeti novi kvalitet turizmu, potvrdio je ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić (SDA).

Odgovarajući na pitanja novinara, Hrnjić je kazao da su tekstovi oba zakona u finalnoj formi te da će uskoro biti tema rasprave na sjednici Vlade, a potom i Skupštine SBK-a.

– Prije nekoliko mjeseci Nacrt zakona o turističkim zajednicama bio je na Vladi, a kolege iz HDZ-a BiH imale su primjedbe koje se usaglašavaju, tako da mislim da je tekst u finalnoj formi i da će vrlo brzo biti u proceduri. Što se tiče zakona o skijalištima i taj tekst je u finalnoj fazi. Situacija je, trenutno, takva da imamo sedam skijališta, od čega četiri imaju koncesiju, a tri nemaju. S vlasnicima ta tri skijališta smo u kontaktu i pokušavamo ih “uvući” u sistem – dodao je Hrnjić.

Kako je kazao, nedostatak zakonske regulative predstavlja prepreku kako radu turističkih djelatnika, tako i resornom Ministarstvu.

– Naš sektor zadužen za turizam nema neophodne informacije kako bi mogao analizirati, planirati i predlagati mjere i nadam se da će početak 2020. godine biti u znaku usvajanja spomenutih zakona – istaknuo je ministar Hrnjić.

Na nužnost usvajanja zakonske regulative ukazuju i turistički djelatnici u SBŽ-u koji navode da bi ona trebala, među ostalim, osigurati financiranje turističkih zajednica te uvođenje reda u oblast prijave i odjave gostiju koji borave u SBK-u.