U Vitezu počela specijalistička obuka za nastavnike iz četiri kantona

0
207

U Vitezu je počela četverodnevna specijalistička obuka za 106 predstavnika obrazovnog sektora iz Srednjobosanskog ,Posavskog, Zapadnohercegovačkog i  Kantona 10. Save the Children za sjeverozapadni Balkan i u ovoj godini nastavlja  podržavati implementaciju modela primjene dokumenta  Zajednička jezgra nastavnih planova i programa za bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik definirane na ishodima učenja u četiri kantona u Federaciji BiH.

Nastavnici maternjeg jezika koji prođu ovu obuku svoje znanje prenijet će  na nastavno osoblje u svojim kantonima.

-Reforma obrazovanja treba da stavi u fokus da su nastavni planovi i programi u BiH zasnovani na ishodima učenja, a ne na sadržajima. Na ovakav način daje se učenicima mogućnost participacije u učenju i povećava inovativnost i kreativnost i cijeli proces obrazovanja podiže na viši nivo. Učenici se privikavaju na timski rad. Cilj svega je da učenici ne reprodukuju znanje, nego da prošire svoje funkcionalno znanje, odnosno da znaju kako da ono što u naučili u školi upotrijebe u životu. – kazala nam je Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan.

Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan

Projekat je provođen u Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom, Hercegovačko- neretvanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Istaknuta su pozitivna iskustva projekta koji je implementirala organizacija Save the children u Zeničko-dobojskom kantonu gdje projekat prvo i realizovan.

Travik.grad.info