U Vitezu održana obuka za biciklističke vodiče/Raste interesovanje za cikloturizam u BiH

U okviru projekta “Staza stare pruge” tokom proteklog vikenda u Vitezu  je u organizaciji REZ Agencije i Turističke zajednice SBK/KSB održana besplatna dvodnevna obuka za biciklističke vodiče.

Projektom “Staza stare pruge” kreira se novi proizvodi u turizmu na otvorenom, te proširuje turistička ponuda i sadržaji omogućavajući duži boravak turistima tokom ljetnih mjeseci, pri čemu je usluga profesionalnog vodiča na planiranim biciklističkim turama poželjna i korisna.

Miroslav Matošević direktor TZ SBK/KSB i projekt menadžer kazao je da je izuzetno zadovoljan odzivom polaznika i interesovanjem za cikloturizam, s obzirom da su u obuci učešće uzeli predstavnici svih biciklističkih klubova koji egzistiraju na području Srednjobosanskog kantona kao i određene zainteresirane grupe iz oblasti turizma.

Obuka za biciklističke vodiče provedena je prema standardu Biciklističkog saveza BiH, a realizovala ju je Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina bicikl”, te je podrazumijevala  osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u BiH u ljetnim uslovima, sa savladavanjem blažih strmina, te jednostavnijih organizacija biciklističkih tura na pristupačnim terenima.

Emir Vučijak potpredsjednik Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine naglasio je da im je zadovoljstvo što prvi put imaju priliku da iskoriste svoja znanja koja su sticali decenijama, te da ih prenesu novim ciklo vodičima.

„Ovo je sjajan potez učesnika projekta a potom i biciklističkih klubova koji su delegirali svoje članove da steknu nova znanja kako bi pružili profesionalnu uslugu komercijalnog  vođenja biciklista, grupa domaćih i stranih turista.“, kazao je Vučijak.

Jedan od predavača, Toni  Zorić predsjednik udruge „Hercegovina Bike“ istaknuo je da su biciklistički vodiči važni ambasadori cikloturizma BiH, te da mogu uveliko doprinijeti popularizaciji bike turizma.

„Zaista sam sretan što imamo nastavak „ćirine“ pruge u Bosni. Iz Mostara idemo u Bosnu i iskreno se nadam da ćemo  cijelu Bosnu i Hercegovinu uskoro povezati jednom prugom i da ćemo imati svi imati koristi ukoliko postanemo prepoznatljiva cikloturistička destinacija.“, naglasio je Zorić

Obuka je uključivala trening za 24 prijavljena polaznika, a  program je obuhvatao tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, te servis bicikla.

„Ovakvim obukama steći će se temeljna znanja o vođenju biciklista rekreativaca, o kvalitetnijoj prezentaciji staza i područja, te o umijeću primjerenog reagiranja na sve očekivane i neočekivane pojave pri ovom vidu rekreacije.“ , istaknuo je Matošević.

Adnan Gazija iz REZ Agencije kazao je da je projekat „Staza stare pruge“ trenutno u završnoj fazi i da je obuka biciklističkih vodiča veoma važan segment kompletnog projekta, s obzirom da je završena i web stranica i mobilna aplikacija, podaci i informacije o biciklističkim vodičima će također biti predstavljeni na svim Internet platformama projekta s ciljem bolje dostupnosti i prezentacije njihovih usluga.

„Naš cilj je kreirati jedinstven i cjelokupan turistički proizvod koji podrazumijeva sve ono što  bike turizam zahtijeva, te da turistima obezbijedimo sve što im je potrebno za potpuni doživljaj cikloturizma u srcu BiH, od samog pristupa informacijama i uslugama koje su prilagođene biciklistima, do informacija o smještaju, gastro ponudi, kulturno-historijskoj baštini i prirodnim ljepotama na području srednje Bosne“, istaknuo je Gazija.

Projekt “Staza stare pruge”  podržan je sredstvima Europske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru EU4Business projekta u BiH. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business Projekt Evropske unije podstiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekt je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Vlada SR Njemačke u iznosu od 1,1 milion eura. Projekt zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print