U Vijećnici dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

0
90
Pored gradskih vijećnika i gradonačelnika, diplomatskog kora, predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji, predstavnika boračkih organizacija, međunarodne zajednice, ranijih dobitnika Šestoaprilske nagrade, današnjoj sjednici prisustvovali su i brojni gosti iz prijateljskih i bratskih gradova Beča, Zagreba, Ankare, Skopja, Novog Pazara, Moskve, Ljubljane, Katra, Dubrovnika, Prenja…

Goste i zvanice je, u ulozi domaćina, pozdravio predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić. On je svim prisutnima čestitao Dan grada Sarajeva te ih podsjetio na višestruki značaj današnjeg datuma koji je danas dodatno uveličan otvaranjem Trebevićke žičare.

“Prisjetimo se svih onih koji fizički nisu s nama, ali čija žrtva je duboko ukopana u historiji Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegiovine. Pozdravimo ih sve minutom šutnje”, kazao je Gavrić u uvodnom obraćanju.

Predsjedavajući Gradskog vijeća podsjetio je na sve što je Grad Sarajevo uspio realizirati u proteklih 12 mjeseci. Naglasio je, između ostalog, kako je ponosan što su odluke u kapitalnim projektima uspješno realizirane.

“Prije godinu dana na ovom mjestu smo obećali građanima žičaru. Svi zajedno smo pokazali kako se sinergijom vlasti, s veoma skromnim budžetom, ali i velikom odgovornošću može ispoštovati jedan ovakav projekat. Sarajevo će biti, a sve drugo će proći”, istakao je Gavrić.

Gradonačelnik Skaka čestitao je svim ovogodišnjim laureatima i sve prisutne podsjetio na značaj sjećanja na sve ljude koji su dali svoje živote za ovaj grad, stali u odbranu grada i borili se za slobodu građana Sarajeva.

“Sarajevo je oduvijek poseban grad i o tome svjedoče svi njegovi stanovnici i gosti. U svojoj posebnosti, ovaj grad nas vodi ulicama dobrih djela. Grad na Miljacki prevazilazi granice države i postao je regionalni centar te partner u brojnim evropskih projektima. Mnogo je razloga zbog kojih danas svjedočimo ljubavi i ponosu što pripadamo ovom gradu. Hvala svim našim sugrađankama i sugrađanima koji su vjerovali u nas i naš cilj, a to je bio pokrenuti Trebevićku žićaru kao simbol posebnosti koja je u prošlosti mnogo značila svima, a danas predstavlja novi početak. Želim da žičara bude simbol novih dostignuća. Hvala donatorima, gospodinu Edmondu Offermannu i njegovoj suprugi, svim radnicima, administaraciji… U narednom periodu želim da svi zajedno gradimo bolji svijet”, kazao je Skaka.

U nastavku svečanosti gradonačelnik Skaka uručio je ovogodišnje nagrade Grada Sarajeva.

Šestoaprilska nagrada u kategoriji kultura i umjetnost uručena je poznatom bosanskohercegovačkom glumcu i direktoru Kamernog teatra 55 Emiru Hadžihafizbegoviću.

“Nagrađen sam prije šest mjeseci kada sam bio kandidat Odreda policije za specijalne namjene Lasta i sama ta kandidatura bila mi je nagrada. Kad se sve slegne, vjerovatno ću tek shvatiti značaj ove nagrade. Znate, kad dobijate velike nagrade u drugim gradovima, zahvalite se žiriju i publici, odete na svečanu večeru i ne osjećate neku veliku odgovornost u svemu tome, ali kada dobijete nagradu u gradu u kojem se budite, idete na posao, ulazite u pekare, tramvaje, nagradu ljudi s kojima ste svaki dan, e onda je to odgovornost i obaveza. U vremenu koje je pred nama svima, odgovornost je da ono što radimo radimo najbolje”, rekao je Hadžihafizbegović prije nego je pročitao SMS poruku u kojem mu reditelj Kokan Mladenović čestita na nagradi.

Odredu policije za specijalne namjene Lasta dodijeljena je Šestoaprilska nagrada u kategoriji Ostali.

U oblasti zdravstva i socijalne zaštite, Šestoaprilska nagrada pripala je uglednom ljekaru Ismetu Gavrankapetanoviću.

“Uzbuđen sam. Želim se zahvaliti majkama bolesne djece koje su me predložile za nagradu. Ponosan sam i sretan. Volim ovaj grad i njegove ljude. U njemu najljepše dišem i kao da njegovu dušu dodirujem svaki dan iznova. Godine iza mene su najteže godine historije ovog grada. Zahvaljujem bogu koji mi je dao mogućnost da barem dijelom olakšam tegobe njegovih građana. Sarajevo je za mene puno više od ovog prelijepog grada. Sarajevo je san za bolji i pravedniji svijet. Hvala svima”, kazao je Gavrankapetanović prilikom preuzimanja nagrade.

Kada je riječ o kategoriji privrede, ovogodišnju nagradu dobio je Centrotrans-Eurolines, dok je u kategoriji sporta nagrađen Univerzitetski karate klub “Bosna”.

Profesorici Tatjani Ljuljić-Mijatović uručena je Šestoaprilska nagrada u kategoriji obrazovanja.

“Manje ili više uspješno, Sarajevo je uvijek na kraju pobjeđivalo. Cijena su, nažalost bile nemjerljive žrtve. Ova nagrada je važna jer približava javnosti značaj nauke u općem napretku društva te potrebu poboljšanja stanja obrazovnih institucija. Jačanjem obrazovnih institucija stvara se oblik za kvalitetnije obrazovanje naše djece i sprečava njihov odlazak iz države”, naglasila je Ljuljić-Mijatović prilikom preuzimanja nagrade.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ovogodišnji je dobitnik nagrade Počasni građanin Sarajeva. On nije prisustvovao večerašnjoj svečanosti u Vijećnici te će mu, stoga, nagrada biti naknadno uručena.

izvor:klix.ba