U Velikoj Bukovici u četvrtak prisjećanje na sve stradale Bošnjake sa područja općine Travnik

0
36

Centralna manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka sa područja općine Travnik u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ove godine će se u Velikoj Bukovici, mjestu blizu Travnika, 04. juna obilježiti uz poštivanje svih propisanih mjera nadležnih organa uslijed sprečavanja širenja koronavirusa.

Prošlogodišnji predsjednik OO manifestacije, Munir Karić kazao je da boračka udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama i ove godine imaju namjeru ukazati na ogroman značaj podsjećanja na staradanje Bošnjaka sa područja travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

-„Ovo je također,prilika da odamo počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata“.

U okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije predviđeno je klanjanje podne-namaza, Hatma-dova, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u velikoj Bukovici.

Kako je rečeno, travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH, prilikom čega je svoj život dalo 529 pripadnika Armije RBiH iz općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida

Također, naglašeno je da će manifestaciji zbog trenutnogpreventivnog epidemiološkog stanja prisustvovati samo pozvani gosti.

Novum.ba