U Tuzli i Živinicama otkriveno novih 17 slučajeva koronavirusa, nadležni uputili apel građanima

0
49

 

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u protekla 24 sata testirano je ukupno 49 osoba, a 17 uzoraka je označeno pozitivnim na koronavirus. Riječ je o 15 novih slučajeva koji su vezani za klaster u Živinicama u naselju Suha, dok su dva odvojena u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Prema riječima ministrice zdravstva TK Dajane Čolić koronavirus je potvrđen kod jednog uposlenika srednje životne dobi iz Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla. Kako je Klix.ba ranije objavio, riječ je o ljekaru iz ove klinike koji je u kućnoj izolaciji, a testiranju su podvrgnuti zaposlenici koji su bili u prvom kontaktu.

Od 27. marta do danas u Tuzlanskom kantonu potvrđeno je 130 pozitovnih slučajeva na koronavirus, a od tog broja trenutno je aktivno njih 44. Najbrojniji je klaster u Živinicama – Suha sa 29 osoba, zatim slijedi klaster Živinice – Donja Lukavica sa sedam osoba, u tuzlanskom klasteru koji je vezan za let iz Saudijske Arabije registrovano je pet osoba, jedan slučaj je u Gračanici i on je u vezi sa klasterom u Tešnju, uz danas dva otkrivena slučaja u UKC-u Tuzla.

Čolić je kazala da se trenutno rade opsežna epidemiološka istraživanja kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

Danas je u Tuzli zasjedao i Krizni štab Ministarstva zdravstva na kojem je odlučeno da UKC Tuzla zbog novonastale situacije ostaje u ranije potvrđenom režimu rada te da se testiranja sprovode za sve pacijente koji trebaju biti podvrgnuti nekom od operativnih zahvata. Čolić je dodala da je situacija u TK ozbiljna te je apelovala na građane i poslodavce o korištenju zaštitne opreme.

“S obzirom na to da se epidemiološka situacija usložnjava, a nedavno je na području FBiH donesena odluka o prestanku važenja stanja prirodne nesreće, dojma sam da smo se svi opustili te građane podsjećam da je na snazi naredba Federalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva koja kaže na obaveznost korištenja lične zaštitne opreme u zatvorenom te otvorenom prostoru ukoliko se ne može obezbijediti socijalna distanca od metar i po ili dva”, podsjetila je kantonalna ministrica zdravstva.

Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)Dajana Čolić (Foto: A. K./Klix.ba)

Tuzlanski kanton je prvi sproveo većinu epidemioloških mjera u početku epidemije koronavirusa, a po naredbi Federalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva kantonalni krizni štab je ovlašten za donošenje novih restriktivnih mjera ukoliko se situacija dodatno usložni.

“Takvim dodatnim restriktivnim mjerama, izuzev u segmentu zdravstva, još uvijek nismo pribjegli u nadanju i želji da će naši građani poštovati preporuke koje su na snazi. Ali, ukoliko dođe do komplikovanja situacije u TK nećemo se libiti predložiti ili staviti na važenje mjere”, naglasila je Čolić.

Najveći broj zaraženih trenutno je na području Živinica, a odluka o eventualnom proglašenju karantina još uvijek nije donesena. Iz Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva naglasili su da će se ponovo tražiti veća asistencija policije i inespketora na terenu u cijelom kantonu.

Klix.ba