U Travniku otvoren pogon za tekstilno inžinjerstvo

0
51

Prvi međunarodni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna na Fakultetu za tehničke studije Unverziteta u Travniku okupio je predstavnike obrazovajna, privrede, industrije, društvene i modne elite, kako bi na jednom mjestu svi zajedno bili inicijatori novog tekstilnog i modnog kulta koji će promvisati nove ideje.

Cilj simpozija pod nazivom TImod 2016 je napraviti spoj teorijskih i praktičnih znanja koja će biti dopunjena kroz Stručni certificirani seminar na kojem su predavači eminentna imena iz svijeta tekstilnog inžinjerstva. Simpozij obuhvata  nekoliko aktivnosti, a najvažnija je otvaranje tekstilnog pogona u kojem će raditi 50 radnika.

Novootvoreni tekstilni pogon će u okviru Fakulteta za tehničke studije i studijskog programa Tekstilno inžinjerstvo i dizajn, biti prvi i jedini stručno-obrazovni centar u BiH za školovanje visokoobrazovnih kadrova za potrebe tekstilne i modne industrije sa obukom i testiranjem u praksi.

Prema riječima Nihada Selimovića, predsjednika UO Univerziteta u Travniku, otvaranje ovog pogona je prvi korak ka tome da Travnik ponovo postane centar tekstilne industrije u BiH. Najavio je i  saradnju sa brojnim partnerima iz cijele BiH ali i regiona.

Profesorica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu Stana Kovačević, ističe da je otvaranje ovakvog jednog pogona na kojem će studenti imati mogućnost da kroz praksu stiću znanja i iskustva odličan temlje za njihovu budućnost.

 

U okviru simpozija organizovan je i certificirani seminar na kojem će eminenti stručnjaci iz oblasti tekstila i dizajna koji dolaze iz Hrvatske i Srbije u dvodnevnom druženju sa profesorima, studentima i predstavnicima firmi, moći da razmjenjuju određena iskustva bitna za ovu oblast.  Pored Certificiranog seminara, simpozij je predvidio okrugli sto, promociju firmi preko TImod štandova i modnu reviju.

                                                                                           /izvor:tntportal.ba/