U toku realizacija projekta sanacije Dječijeg vrtića Donji Vakuf

0
49

U Dječijem vrtiću u Donjem Vakufu u toku je realizacija projekta sanacije prostorija vrtića. Ovo je najveći poslijeratni projekt od kako je vrtić otvoren za donjovakufske mališane 1996. godine.

-Na dopis Katice Čerkez ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, u julu 2015. godine prijavili smo se na javni poziv Federalnog miinistarstva obrazovanja,nauke, kulture i sporta  za projekt sanacije prostorija Dječijeg vrtića. Pored vrtića u Vitezu i Novom Travniku, i donjovakufskom vrtiću su odobrena potrebna sredstva za realizaciju projekta, istakla je direktorica vrtića Hadžija Begović.

Po ovom  projektu, iz Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Dječijem vrtiću Donji Vakuf odobrena su sredstva u iznosu od 22. 520 KM.

-Obzirom da sredstva odobrena od Federalnog ministarstva nisu bila dovoljna za potpunu realizaciju projekta, kantonalno ministarstvo odobrilo je dodatnih 5.000 maraka, što će uz još neka sredstva vrtića ali i roditelja djece, biti sasvim dovoljno da u potpunosti završimo sa obnovom prostorija vrtića, dodala je Begović.

Obim radova predviđen ovom sanacijom podrazumijeva postavljanje podne obloge sa termo i zvučnom izloacijom, sanaciju mokrog čvora, proširenje dnevnog boravka i spavaonice, postavljanje novih električnih elemenata i kuhinjskog namještaja, a sve u skladu sa standardima i normativima koji regulišu ovu oblast

“Iako smo u posljednjih deset godina uradili nekoliko manjih projekata kao što je zamjena vanjske stolarije, postavljanje novog krova i kotla na pelet, ovo je projekt od velikog značaja za donjovakufski Dječiji vrtić. U narednom periodu, ova javna ustanova biće spremnija za pružanje usluga, a djeci ćemo učiniti komforniji boravak u vrtiću,  istakla je direktorica Begović te dodala kako će ovim projektom Dječiji vrtić u Donjem Vakufu biti u potpunosti obnovljen.

Vrijednost projekta sanacije prostorija Dječijeg vrtića iznosi oko 27.520 maraka, a radovi bi trebali biti završeni do sredine augusta tekuće godine.