U toku radovi na rekonstrukciji pravoslavne crkve u Donjem Vakufu

0
173

Prije nekoliko dana započeli su radovi na rekonstrukciji  objekta pravoslavne crkve u Donjem Vakufu. Ovaj vjerski objekat sagrađen je daleke 1888. godine i do danas je odolio  zubu vremena i utjecaju čovjeka. Zahvaljujući savjesti žitelja Donjeg Vakufa i nadležnih općinskih vlasti, pravoslavna crkva u Donjem Vakufu ostala je sačuvana i iz proteklog rata izašla s manjim oštećenjima. Tokom proteklih dvadesetak godina crkva nije imala svog sveštenika, već je bila u nadležnosti Parohije bugojanske.

Prije nešto više od mjesec dana na dužnost sveštenika Parohije donjovakufske postavljen je Miladin Samardžić.

Rodom sam iz Oboraca, djetinjstvo i osnovnu školu sam završio u ovim krajevima. Moja neizmjerna radost je što u svom mjestu mogu da službujem i budem od koristi, kako mojim pravoslavnim vjernicima tako i ostalim sunarodnicima sa kojima se susrećem, i sa kojima vrlo rado sarađujem. Dočekan sam vrlo dobro kako od strane islamskog mešihata, tako i od općinskog načelnika Huse Sušića i lokalne samouprave, istakao je sveštenik Miladin.

Miladin Samardžić, sveštenik Parohije donjovakufske nekoliko godina  bio je u službi u susjednoj Srbiji.

Služba je služba, čija pravila se poštuju bilo gdje da se nalazili. Ali, ono što meni posebno imponuje je moj kraj i narod s kojim sam ja odrastao. Stoga sam neizmjerno zahvalan svom episkopu koji mi je dao donjovakusfku Parohiju da je opslužujem, ističe sveštenik.

Pored Donjeg Vakufa, sveštenik Miladin zadužen je i za Parohiju u Jajcu i Jezeru, gdje je i nastanjen sa svojom porodicom. Pored dolaska sveštenika Miladina u Parohiju donjovakufsku, počeli su i radovi na pravoslavnoj crkvi.

U prvom dijelu radova na crkvi, planirali smo rekonstrukciju zvonika, najvišeg dijela objekta na koji trebamo uskoro postaviti i krst, kojeg trenutno nema. Na proljeće planiramo nastaviti rekonstrukciju ostalih dijelova pravoslavne crkve.

Pravoslavna crkva u Donjem Vakufu sagrađena je daleke 1888. godine. Velikan bh. umjetnosti Roman Petrović poklonio je crkvi u rodnom gradu nekoliko radova na ikonostasu. Roman Petrović rođen je u Donjem Vakufu u mjesecu oktobru, tačnije 01. oktobra 1896. godine.