U susret Sultan mevludu

0
535
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bez obzira na prevrtljivo proljetno vrijeme Donjovakufljani svakog 21. marta, na prvi dan proljeća, izlaze na Baginu stranu kako bi obilježili Sultan mevlud.

Mnogi su običaji tokom minulih vremena nestajali, ali Sultan- mevlud, po mnogo čemu jedinstven u našoj zemlji, zahvaljujući generacijama Donjovakufljana, vjernim tradiciji, traje i danas. Ovo radovanje proljeću i buđenju prirode, uz obavezna kuhana jaja i pržene kukuruzne kokice, vezuje se i za perzijsko praznovanje, odnosno iransku novu godinu i prenesen je u naše krajeve dolaskom Osmanlija, međutim sam običaj seže mnogo dalje u prošlost. Pronađeni materijalni dokazi govore o kontinuitetu organizovanog življenja na ovom prostoru unazad gotovo 3.000 godina.

U srijedu, 21. marta 2018. godine  na dan prazovanja proljeća, Sultan mevlud, JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf i KUD”Nakib Abdagić Kiban” Donji Vakuf organizuju prigodan kulturno – zabavni program, na platou Sahat – kule, s početkom u 14 sati. Nastupaju, vokalni  solisti Adelisa Ćurić i Rijad Rahmanović i članovi folklorne sekcije KUD”Nakib Abdagić Kiban”.

U slučaju lošeg vremena manifestacija se odgađa.