U susret iftaru – ramazanske priče

Priča o Caru i sjemenki: Koliko smo pošteni?

Jedan mudri car na Dalekom istoku je ostario, te je znao da je došlo vrijeme da izabere svog nasljednika. Umjesto da odaberete jednog od svojih pomoćnika ili svoje djece, odlučio se za nešto drugo. On je jedan dan pozvao sve mlade ljude u kraljevstvu. Rekao im je: “Došlo je vrijeme da odstupim i odaberem sljedećeg cara. Odlučio sam izabrati jednog od vas.”

Djeca su bila u šoku! Međutim, car je nastavio. “Ja ću danas dati svakome od vas po jednu sjemenku. Jednu vrlo posebnu sjemenku. Želim da posadite to sjeme, da ga njegujete i da se vratite ovamo za godinu dana sa onim što ste uzgojili. Nakon toga ću odabrati sljedećeg cara!”

Jedan dječak po imenu Ling je bio tamo taj dan i on, kao i ostali, je dobio sjemenku.Otišao je kući i uzbuđeno ispričao svojoj majci cijelu priču.Ona mu je pomogla da izabere zemlju i saksiju i da zasadi svoju sjemenku. Pažljivo je njegovao posađeno sjeme i redovno ga zalijevao.Svaki dan bi ga posmatrao da vidi da li je biljka počela rasti. Nakon otprilike tri sedmice, neki od drugih mladića su počeli govoriti o svojim sjemenkama i biljkama koje su počele rasti.

Ling je stalno provjeravao svoje sjeme, ali nikad ništa raslo. Pet sedmica je prošlo ali još uvijek ništa.Do sada su drugi već uveliko pričali o svojim biljkama, ali Ling nije imao biljku i osjećao se kao potpuni neuspjeh. Šest mjeseci je prošlo i još uvijek ništa –  Ling je imao samo praznu saksiju zemlje. Počeo je sumnjati da je nekako uništio sjeme.

Svi su sada već imali drvca i visoke biljke, ali on nije imao ništa. Međutim, Ling je samo šutio i  ništa nije govorio svojim prijateljima.

Neprestano je čekao da njegovo sjeme počne rasti.

Kad je car stigao, dugo je posmatrao sobu i pozdravio mladiće. Ling se pokušao sakriti iza leđa jednog dječaka.”Dragi moji, sve biljke, drveće i cvijeće koje ste uzgojili su zaista prelijepe”, rekao je car.”Danas, jedan od vas će biti imenovan sljedećim carem! “Odjednom, car je uočio Linga u stražnjem dijelu sobe sa praznom saksijom. Naredio je svojim stražarima da ga dovedu ispred drugih dječaka. Ling je bio prestravljen.”Car zna da nisam uspio! Možda će me i ubiti!”

Kada je Ling izašao ispreg gomile, car ga je upitao kako se zove.”Moje ime je Ling”, odgovorio je.Sva djeca su se smijala i izrugivala ga.Car je zamolio da se svi smire.Pogledao je Linga, a potom najavio mnoštvu: “Evo vam novi car! Njegovo ime je Ling!” Ling nije mogao vjerovati. On nije mogao njegovati jedno sjeme. Kako je moguće da bude novi car? Car tada reče: “Prije godinu dana, svima vama sam dao po jednu sjemenku. Rekao sam vam da je posadite, da je njegujete i da je danas donesete ispred mene. Ali ja sam vam dao kuhano sjeme koje ne može proklijati i izrasti u biljku. Međutim, svi vi, osim Linga, ste mi donijeli stabla, biljke i cvijeće. Ling je bio jedini koji je bio dovoljno hrabar i pošten da mi donese praznu saksiju. Dakle, on je taj koji će vama biti novi car!”

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print