U subotu svečano otvorenje Šarene džamije u Travniku

0
87

Nakon nepune dvije godine, znatno ranije prije predviđenog termina, tačnije godinu i devet mjeseci koliko su trajali unutrašnji i vanjski radova na detaljnoj restauraciji i rekonstrukciji Šarene džamije u Travniku, u subotu, 13. aprila, 2019. godine će biti upriličeno njeno svečano otvorenje.

Ovaj nacionalni spomenik kojeg su od 1757. godine zvali i „Ćamilija“ po svom obnovitelju Ćamil Ahmed-paši, a koji od 1815 godine nosi naziv „Šarena džamija“ po Sulejman-paši Skopljaku koji ju je obnovio na zgarištu stare džamije će zahvaljujući financijskoj pomoći Generalne direkcije vakufa Republike Turske realizovanoj putem Vakufske direkcije IZ u BiH, ponovo konačno zasjati u pravom svjetlu.

Nesvakidašnja i jedinstvena travnička znamenita vremešna sugrađanka oduvijek je privlačila poglede i izazivala divljenje, te svojim originalnim stilom, oslikana neobičnim ornamentima vinove loze i munarom usmjerenom ka istoku a ne zapadu, vjekovima je predstavljala posebnu i nezaobilaznu turističku atrakciju. Projekat, vrijedan oko 2 miliona KM pokrenut je sredinom mjeseca augusta, 2017. godine, te su se sve aktivnosti uređenja neprekidno i kontinuirano izvodile po segmentima, a na ovaj način pored brojnih pogodnosti obezbijeđen je i odvojeni toalet i abdesthana za muškarce i za žene kako bi se i svim turistima uljepšao i olakšao boravak u Tavniku. Također, poslovni prostori koji se nalaze u okviru Šarene džamije su vraćeni u prvobitno stanje, te  sada umjesto jedne velike poslovne prostorije postoji  više manjih dućana.

Muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović naglašavajući da je Šarena džamija jedan od najznačajnijih kulturno-historisjkih i vjerskih spomenika i da je Travnik najprepoznatljiviji po njoj, istaknuo da je posebna čar što se njena vrata otvaraju upravo u  predramazanskom periodu.

Kako ističe Adilović, na svečano otvorenje rekonstruisane Šarene džamije doći će brojne zvanice iz BiH, ali i direktor Vakufske direkcije iz Turske, ambasador Republike Turske u BiH, te mnogi drugi gosti.

Također, Adilović je naglasio da je posljednjih godina primjetna velika aktivnost na rekonstrukciji i izgradnji svih porušenih vakufskih objekata, ali i izgradnja novih koji nisu postojali u prošlosti, ali se ukazala potreba za njima, naglašavajući da u prethodnim sistemima nije bilo moguće dobiti dozvolu za izgradnju ovakvih namjenskih prostorija.

Adilović je istaknuo da u okviru novih projekata značajnih za razvoj i unapređenje vakufske imovine na području travničkog muftijstva u narednom periodu planiraju također realizovati brojne aktivnosti, a jedna od njih je i izgradnja edukativno-sportskog centra u Golešu, u vlasništvu Elči ibrahim-pašine medresa u Travniku. Sportska dvorana i dva objekta su već izgrađena, međutim uskoro se grade i smještajni kapaciteti, te zatvoreni bazen uz dodatne sadržaje. Također, predviđena je i izgradnja bosanske gostinjske kuće na Kalibunaru, koja će biti svojevrstan studenski dom.

Adilović ističe da će u narednom periodu realizovati projkete u skladu sa mogućnostima, potrebama, ali i donacijama, te da kao profitabilan projkat koji islamska zajednica također može realizovati uz korištenje vakufskog zemljišta je i  izgradnja solarne elektrane.

izvor: novum.ba