U Splitu održana šetnja “Ne zaboravi Srebrenicu” i koncert “Ratna rapsodija”

Mimohodom  središtem Splita i Rivom u nedjelju navečer je pod geslom “Ne zaboravi Srebrenicu” obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Nakon šetnje na Trgu Gaje Bulata upriličen je koncert “Ratna rapsodija”.

Organizator šetnje i koncerta je Koordinacija bošnjačkih organizacija Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik te Koordinacije Kadro Kulašin je naglasio kako se ovom šetnjom i koncertom u Splitu odaje počast nedužnim žrtvama genocida u Srebrenici te pruža podrška preživjelima.

– Nažalost i 27 godina od genocida u pojedinim sredinama isti se negira, relativizira i umanjuje – istakao je Kulašin.

Po njegovim riječima u Srebrenici su ubijeni “samo zato što su muslimani Bošnjaci.” Podsjetio je kako je za genocid što su ga počinili pripadnici tzv. vojske RS i MUP-a više od 700 godina zatvora presuđeno za taj genocid i druge ratne zločine u Srebrenici na međunarodni sudovima te sudovima u BiH.

– Osuđeno je 47 osoba jer su bili nalogodavci i izvršitelji počinjenih zločina – kazao je Kulašin. Dodao je kako se traga za još oko 1.000 osoba iz područja Srebrenice.

– Zbog ove istine moramo održavati ovakve manifestacije i moramo je ponavljati. Srebrenica se neće i ne smije zaboraviti – poručio je Kulašin.

izvor: index.hr

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print