U SBK-u za svih 2.340 prvačića besplatni udžbenici

0
63

Pored romske i djece iz socijalno ugroženih porodicai, Vlada SBK-a ove je godine osigurala sredstva i za nabavu udžbenika svim prvačićima. Roditelji 2340 prvačića s područja Srednjobosanskog kantona koji će prvog ponedjeljka u septembru prvi put sjesti u školske klupe imat će jedan trošak manje. Radi se o nabavi udžbenika koje će prvačići ove godine dobiti besplatno, u skladu s odlukom Vlade Srednjobosanskog kantona.

Ovu nam je informaciju potvrdila Katica Čerkez, kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Ovo je prvi put da Vlada SBK-a financira nabavu udžbenika svim prvačićima u kantonu. Za te namjene osigurano je 160 hiljada KM, kaže ministrica Čerkez. Većinu sredstava osigurala je Vlada SBK-a, dok je dio u iznosu od 58 hiljada KM izdvojilo Federalno ministarstvo obrazovanja.

Uz prvačiće koji će ove godine prvi put dobiti besplatne udžbenike, na njih i ove godine mogu računati i učenici romske nacionalnosti, njih 300-tinjak, kao i djeca iz socijalno ugroženih porodica, bez obzira koji razred pohađaju.

Vlada SBK-a, koja za nabavu udžbenika djeci romske nacionalnosti i socijalno ugroženoj djeci sredstva izdvaja posljednjih nekoliko godina, ove je godine za spomenute namjene osigurala 127 hiljada KM. U resornom kantonalnom ministarstvu kažu da će idućih godina nabavom udžbenika pokušati obuhvatiti učenike nižih razreda.

Namjera nam je nabavu udžbenika pozicionirati kao redovitu stavku u Proračunu SBK-a, odnosno već od školske 2018/2019. godine pokušati osigurati sredstva za nabavu udžbenika i ostalim učenicima nižih razreda, kaže ministrica Čerkez.

                                                                                                                                                                                                                           /izvor:drukciji.ba/