U Pruscu otvoreni “510.Dani Ajvatovice”: Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi

0
337

Na Musali u Pruscu danas su otvoreni “510. Dani Ajvatovice“. Manifestaciju je svečano otvorio Amel Suljović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića,  a u programu su učestvovali članovi hora „El-Nahl“ iz Zenice te Vokalnog ansambla Bugojno.

Pored Suljića, prisutnima su se obratili i Tahir Lendo premijer SBK i Ahmed ef.Adilović, predsjednik OO Dana Ajvatovice.

Moto ovogodišnjih 510. Dana Ajvatovice je „Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi“. 

U Danima Ajvatovice koji će trajati od 19. do 30. juna 2020. godine planirano je organiziranje promocije knjiga, izložbe slika i fotografija, zanimljivih tematskih javnih tribina i okruglih stolova, kao i promocija dokumentarnog filma o Ajvatovici, te niz sportskih sadržaja.

Programski sadržaji „510. Dana Ajvatovice“, obogaćeni su i koncertom Sarajevske filharmonije. Posljednja dva dana manifestacije u znaku su tradicionalne povorke konjanika, te završetka manifestacije, koja je planirana za nedjelju, 28. juna 2020. godine na platou Ajvatovice.

Pandemija koronavirusa i mjere donesene u cilju zaštite građana utjecale su na organiziranje ovogodišnjih Dana Ajvatovice. Današnja svečanost otvaranja kao i planirani programski sadržaji prilagođeni su trenutno stanju zbog pandemije koronavirusa, a posjetitelji su pozvani na poštvanje mjera zaštite i drugih donesenih mjera preporučenih od nadležnih organa.

“Dani Ajvatovice“ trajaće od 19. juna do 30.juna 2020. godine, a centralni događaj, pohod ka Ajvatovici i prolazak vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu, uz prigodan vjerski program, planiran je za 28. juni.