U protekla 24 sata u FBiH 87 novih slučajeva koronavirusa!

0
116

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 853 uzorka, od kojih je 87 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 51.668 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.819 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1022 pacijenta, dok je trenutno aktivno 745 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada su zabilježena 52 smrtna slučaja, tri smrtna slučaja zabilježena su u posljednja 24 sata, radi se o muškim osobama iz Sapne (1956), Teočaka (1946) i Tuzle (1935).

“Epidemiološka situacija i dalje se usložnjava povećanjem broja novih žarišta, i posljednji podaci s terena pokazuju nam je da je virus još uvijek aktivan i da cirkuliše. Epidemiološke službe su 24 sata na terenu gdje se prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoriranjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor prati prijenos. Zavodi za javno zdravstvo i službe za epidemiologiju svakodnevno poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19 u Federaciji BiH, a suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite također su od ključne važnosti”, kažu iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva te podsjećaju:

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima”.