U protekla 24 sata 208 slučajeva COVID-19, novi slučajevi zabilježeni u svim kantonima

0
101

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.526 uzoraka, od kojih je 208 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH COVID-19 do sada su testirana ukupno 139.822 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 15.493 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavio se 11.341 pacijent, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 249 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.717 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet smrtnih ishoda. Pet pacijenata preminulo je u protekla 24h, a četiri pacijenta čiji su podaci naknadno uneseni u bazu preminulo je u protekloj sedmici. S današnjim danom, ukupan broj registriranih smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 435, i to 286 muškaraca i 149 žena.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.