U petak sastanak BiH s Pfizerom, a niko i ne spominje kašnjenje vakcina AstraZenece

0
58

Predstavnici institucija BiH, COVAX-a i Pfizera u petak će održati sastanak na kojem će domaćim vlastima biti prezentovani nedostaci u traženim uslovima koji su razlog zbog kojeg u našu državu do daljnjeg neće stići prva pošiljka od 23.400 doza vakcine Pfizer/BioNTech, saznaje Klix.ba.

Kako smo već objavili u utorak, COVAX je obavijestio BiH da nisu ispunjeni svi uslovi jer prema Pfizerovoj dubinskoj analizi, naša država nije izvršila sve obaveze koje se tiču sporazuma o naknadi štete i odgovornosti, jer se smatra da postoje pravni ili finansijski rizici u vezi s mogućim obeštećenjima koja mogu nastati.

Ovo je naišlo na oštru i pomalo zabrinjavajuću reakciju prvog čovjeka Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, koji je farmaceutskom gigantu koji predvodi proizvodnju vakcina protiv koronavirusa uputio upitnu, da ne kažemo nimalo mudru izjavu kazavši kako smatra da Pfizer “kupuje vrijeme” i da vakcine namijenjene Bosni i Hercegovini žele prodati drugima.

“Krajnje je vrijeme da prestanemo biti fini prema njima i njihova je obaveza da nam isporuče ono što smo im davno platili i stvorili sve preduslove da prihvatimo te vakcine”, izjavio je.

Prema nezvaničnim informacijama, BiH će dobiti reakciju Pfizera i zasigurno je da neće biti blaga s obzirom na ton prvog čovjeka bh. vlade.

No, treba biti realan i zapitati se da li zaista Pfizer, kako kaže Tegeltija, kupuje vrijeme na Bosni i Hercegovini zbog slobodno rečeno mizernih 23 hiljade doza, koliko iznosi prva planirana pošiljka!? U našem slučaju ne radi se o milionima doza, koliko nabavljaju velike države, već o desetinama hiljada, da bi se s pravom moglo reći da neko kupuje vrijeme i zavlači nas.

Također se treba zapitati koliko je mudro i diplomatski na ovakav način javno komunicirati s kompanijom koja ima enormnu potražnju svojih proizvoda u cijelom svijetu te kakve bi reperkusije mogle proizaći iz ovakvih izleta.

S druge strane je jasno da bh. vlastima “gori pod nogama” i očito im je sve jasnije kakve su greške napravili, koliko su zakasnili i koliko raste pritisak domaće javnosti. Dok se cijeli svijet vakciniše, u BiH se konstantno odgađa dolazak vakcina, dok nadležni prebacuju odgovornost s nivoa na nivo, ne pronalaze način da promijene djelić zakona i omoguće direktnu nabavku bilo kojeg proizvođača vakcina.

Kako saznajemo, predstavnici Pfizera su u kontaktu s bh. vlastima još od jeseni prošle godine s ciljem pronalaska rješenja kako bi BiH nabavila prijeko potrebne vakcine. Da su tada raspetljani čvorovi, državljani BiH bi se već uveliko vakcinisali. No ni nakon skoro pola godine domaće vlasti nisu uspjele uraditi nešto konkretno.

I dok se zakuhava situacija s Pfizerom, čije vakcine očito neće doći ni do kraja narednog mjeseca, niko iz bh. institucija ne spominje od 153.600 do 259.200 doza vakcina kompanije AstraZeneca koje su trebale stići putem COVAX-a krajem januara ili početkom februara, kako je prvobitno saopćeno. Taj termin je zatim prebačen na sredinu februara, a pogledom na kalendar jasno je da se nalazimo na izmaku ovog mjeseca.

Podsjetimo da su iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) prije više od tri sedmice za Klix.ba rekli da će u februaru početi distribuciju vakcina putem COVAX-a, ali samo u “najspremnije države”, dakle one koje su pripremile sve za prihvat vakcina, poput hladnog lanca, skladišta, frižidera i distribucije. U ostatak zemalja će prvi dio vakcina stići tek do juna ove godine.

“Naš je cilj zaštita za najmanje 20% stanovništva do kraja 2021. Važno je napomenuti da sve ovo čeka povoljne regulatorne rezultate i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema u pojedinačnim zemljama koje učestvuju”, naveli su tada.

I dok mnoge zemlje uveliko vrše vakcinaciju stanovništva, nudeći im više vrsta vakcina, naši domaći zvaničnici se svađaju, upiru prstom u druge, a neki su čak počeli razgovarati i s drugim proizvođačima – o potencijalnim mogućnostima nabavke vakcine.

Kada će doći vakcine u BiH? Kad dođu…

Klix.ba