U osnovnim i srednjim školama SBK, neradni dani 19. i 20. novembar

0
374

U osnovnim i srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona 19. novembar će biti neradni dan jer se dan kasnije obilježava dan rođenja poslanika Muhammeda a.s.

S obzirom da je 20. novembar neradni, kantonalno ministarstvo je odlučilo da škola ne radi ni dan prije toga, te će učenici i nastavno osoblje uživati u „produženom vikendu“.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK uputilo je dopis osnovnim i srednjim školama putem kojih ih je obavijestilo da će 19. novembar biti neradni dan.

“Na osnovu molbe Aktiva direktora srednjih škola za spajanjem praznika, a u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju, Ministarstvo obrazovanja, zanonosti, kulture i športa SBK saglasno je da se 19. novembar (ponedjeljak) vodi kao neradni dan imajući u vidu da je 20. novembar, rođenje Muhameda a.s., predviđen kao neradni dan po Kalendaru rada osnovnih i srednjih škola koje nastavu izvode na bosanskom jeziku za školsku 2018/2019. godinu”, navedeno u dopisu.

Sve odgojno-obrazovne ustanove u skladu sa zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju dužne su, kako je navedeno, napraviti plan nadoknade kako bi ostvarile ranije planirani i propisani godini fond sati.

izvor: novum.ba