U novu godinu sa zdravim navikama: Kako da postepeno ukinete šećer iz ishrane

0
30

Svima nam je poznat loš utjecaj šećera na ljudsko zdravlje, o čemu nas često doktori i nutricionisti upozoravaju.

Prehrana bogata šećerom, između ostalog, usporava metabolizam, izaziva emocionalnu zavisnost i druge zdravstvene probleme, piše Harpers Bazaar.

Važno je znati da šećer iz ishrane ne možete izbaciti u jednom danu, već vam je potreban plan, kao i kod svake loše navike koju imamo i koje se teško riješavamo. To je tako prvenstveno jer slatkiši i šećer izazivaju emocionalnu i fizičku zavisnost, pa ćete morati da se borite protiv njih nekoliko nedjelja. Napravite plan koji ćete slijediti, a u kojem ćete odlučiti koje slatkiše ćete prve, a koje posljednje eliminirati.

Prvi korak je izbacivanje slatkih napitaka. Prestanite da pijete gazirane i sokove kupljene u prodavnici, a kontrolirajte i koliko kockica šećera ćete staviti u čaj ili kafu. Zaslađena pića zamijenite zdravijim alternativama – vodom za detoksikaciju, mineralnom vodom, nezaslađenim matcha čajem ili napravite svjež sok koji ćete razblažiti vodom.

Konzumiranje šećera je i svojevrsna navika koju uglavnom stičemo u najranijem dobu. Mnogi od nas su se već u djetinjstvu navikli na slatkiše i nagrade u vidu čokolada ili bombona. Zbog toga nam takva navika na podsvjesnom nivou ostaje i u odraslom dobu. Koliko puta vam se desilo da dobro uradite neki posao pa se nagradite čokoladicom. No, svakako vrijedi da se oslobodite ove emocionalne zavisnosti.

Jedete slatkiše kada ste tužni? Nemojte misliti da oni pozitivno utječu na vaše raspoloženje. Iako ćete se u prvim minutama nakon što pojedete tortu osjećati vedrije, jer šećer proizvodi hormon sreće, poslije  ćete se osjećati još gore. I opet ćete željeti slatko, a to onda postaje začarani krug.

Savjet za postepeno izbacivanje šećera iz ishrane jeste i konzumacija više vlakana. Ona su odlično sredstvo za suzbijanje apetita regulacijom nivoa šećera u krvi. Pored toga, hrana bogata vlaknima održava tijelo sitim i spriječava nas da osjećamo glad. Vlakna se u velikim količinama nalaze u žitaricama i povrću.