U Kopčiću otvorena prva faza Centra za proizvodnju organskog povrća

Uz predstavnike preduzeća „Sphere“ , koje je vlasnik Centra, ceremoniji otvaranja prisustvovali su implementatori projekta, kao i brojni gosti s državnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti.

Prva faza Centra za proizvodnju organskog povrća prostire se na 80 dunuma zemljišta. U 40 plastenika, od kojih je svaki 1 200 metara kvadratnih površine, već su zasađene prve sadnice paradajza i drugih povrtnih kultura. Implementatori projeka, uz preduzeće „Sphere“, su „Poljoprodukt“, općina Bugojno i „Esof “, preduzeće iz Donjeg Vakufa koje se već par godina bavi istom proizvodnjom.

Prisutnima se prvi obratio generalni direktor „Esofa“ Enver Avdić, istakavši da je priča o organskoj proizvodnji povrća počela 2013.godine u Donjem Vakufu sa prvih 5 plastenika ukupne površine 2 000 metara kvadratnih. Kako je istakao Avdić prva faza budućeg Centra u Kopčiću realizovana je u rekordnom roku od 6 mjeseci, iako je bilo predviđeno godinu dana da se izvrši implementacija 40 plastenika na terenu.Na ovom poslu je bila angažovana 31 domaća i 7 stranih firmi, a u prvoj fazi će biti uposleno 60 radnika.

Resorni kantonalni ministar Salkan Merdžanić istakao je kako je riječ o projektu od posebnog značaja za razvoj poljoprivrede na području Srednjobosanskog kantona, te dodao da u narednim fazama B i C i Vlada SBK želi da bude partner a ne nikako neko ko bi eventualno administrativnim i drugim barijerama usporavao ovakve i slične projekte.

 

Naglasivši da za preduzeće „Sphere“d.o.o. ovaj Centar predstavlja prvijenac angažmana u našoj zemlji generalni direktor Abdulhalim Khoj ovom prilikom je posebno istakao dobru saradnju sa kantonalnim premijerom i načelnikom općine Bugojno, a u cilju postizanja višeg stepena iskorištenosti prirodnih potencijala, a time i postizanja regionalne i globalne konkurentnosti u organskoj proizvodnji, pokretanju i upravljanju takvim projektima, oslanjajući se na znanje i radnu snagu ove zemlje.

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić u svom obraćanju je naglasio kao ovakvi projekti Bugojno vežu za Bosnu i Hercegovinu, a Bosnu i Hercegovinu sa čitavim svijetom, jer će se proizvodi iz Kopčića plasirati na police domaćih supermarketa ali i u Holandiju, Švedsku, Dansku, Njemačku, Sloveniju, Hrvatsku i druge evropske zemlje.

Istakavši da se ovim okupljanjem želimo zahavaliti investitoru za ono što je uložio u ovaj projekat, ali i da ukažemo na potencijale naše zelje, prisutnima se obratio i r Dževad Mahmutović, izaslanik Bakira izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te istakao da su najznačajnije komponente ovog projekta proizvodnja i zapošljavanje, po okončanju treće faze 200 radnika.

Ceremonija je okončana dodjelom prigodnih poklona onima koji su pomogli realizaciju prve faze ovog Centra te presjecanjem vrpce na jednom od plastenika i na ulazu u upravnu zgradu Centra, izgrađenu od ekoloških materijala.

Inače, preduzeće „Sphere“ kao investitor do sada je uložilo 5,5 miliona KM, od kojih je za prvu fazu Centra utrošeno 4 miliona, dok je u infrastrukturu faze B investirano milion i po KM. Ukupna investicija će iznositi oko 8 miliona KM, a godišnja proizvodnja će biti 8 hiljada tona organskog povrća namijenjenog bh, ali i zahtjevnom evropskom tržištu.

izvor:dvvijesti

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print